Danima će padati prljava kiša

UPOZORENJE: Ovo je vjerojatno najtoplija veljača, a za sam kraj stiže masivna pošiljka saharskog pijeska

Objavljeno: 24.02.2024. zagorjeinternational

Promjenjivo oblačno i nestabilno, no u zapadnim predjelima uz dulja sunčana razdoblja, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) za danas, prenosi Index

Mjestimične kiše bit će ponajprije na oblačnijem istoku. Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni, u višim predjelima povremeno i jak. Najviša dnevna temperatura većinom između 11 i 16 Celzijevih stupnjeva. 

Na samom kraju ovogodišnje veljače, koja će klimatološki ostati zabilježena kao jedna od najtoplijih, ako ne i najtoplija u povijesti mjerenja, stiže nam masivna pošiljka afričkog pijeska, piše Istramet. 

Dugotrajna ciklogeneza koja će se intenzivirati u Genovskim zaljevu krajem idućeg tjedna, a koja će započeti novim prodorom s Atlantika već u ponedjeljak, donosi vrlo turbulentno vrijeme velikom dijelu Europe. 

Naši će se krajevi naći u jakom južnom visinskom strujanju zraka, a ciklone će povući i vruć zrak iz Sahare. Prve velike vrućine tako stižu na sjever Afrike. U Libiji bi vrijednosti mogle porasti i do 35 Celzija. 

U jakim južnim visinskim strujama stiže nam i ogromna količina saharskog pijeska koji će do kraja idućeg vikenda prodrijeti duboko na sjever Europe, piše Istramet. Padat će prljava kiša, a vjerojatno će i kvaliteta zraka biti niža. 

Takvo stanje potrajat će danima, a naznake za smirivanje vremena postoje tek u drugom dijelu prve dekade ožujka. Ništa zimskog, osim snijega u najvišem gorju, nema na vidiku.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba