KRAPINA: Ženska inicijativa HNS-a obilježila “Narančasti dan”

”Važno je stalno upozoravati na nasilje, jer jedno je pričati o nultoj stopi tolerancije, a drugo je stvarnost”

Objavljeno: 24.02.2024. zagorjeinternational

Nasilje iz dana u dan puni novinske stupce, a pogotovo ono nasilje usmjereno prema ženama, djevojkama, ali i djevojčicama. Svjesni su toga ponajviše iz Ženske inicijative Hrvatske narodne stranke koja je počela obilježavati “Narančasti dan” na nacionalnoj razini. 

Tako je on obilježen i danas u Krapini na Trgu Ljudevita Gaja gdje su u sklopu kampanje “Bez riječi nema promjena – protiv nasilja nisi sam/a” pripadnice spomenute inicijative kroz razgovor s građanima i dijeljenje letaka ukazale na problem nasilja u društvu. 

Predsjednica Ženske inicijative HNS-a Krapinsko – zagorske županije Vesna Jelić istaknula je kako smo danas okruženi vijestima o nasilju te zbog toga žele senzibilizirati građane Krapine na veliki problem u zajednici. 

– Važno je stalno upozoravati i poslati poruku svim ženama koje trpe nasilje da dignu svoj glas protiv toga i glasno reagiraju jer županija ima načelno nultu stopu tolerancije, ali jedno je deklarativna razina, a drugo stvarnost – poručila je predsjednica Jelić,  dodavši kako nasilje ulazi u sve pore društva, no ipak postaje sve vidljive jer mlade generacije žena i djevojaka bez skrupule govore o tom problemu.  

– Vidljivi je više nego prije što je u konačnici dobro. Nasilju ne treba okretati glavu, negirati, žmiriti već javno verbalizirati bez obzira od kud ono dolazi – kazala je Jelić. 

Sličnog mišljenja je i predsjednica Ženske inicijative središnjeg odbora HNS-a Andreja Parlaj koja je kazala kako se inicijativa zalaže za veća prava i bolje uvjete žena u društvu, ali i svakog pojedinca jer svi imamo pravo na ljepšu budućnost. 

– Društvo se polako osvješćuje i počinje primjećivati problem nasilja. Nismo više samo nijemi svjedoci kao što je to bio slučaj zadnji godina i zbog toga pozdravljam mjere koje je Vlada RH donijela, a koje su postrožile i sankcionirale nasilnike. Dok su s druge strane žrtvama ponudile ne samo psihološku pomoć, već i pomoć kroz sve moguće institucije da ih se zaštiti – zaključila je predsjednica Parlaj te pozvala na iskorjenjivanje nasilja. 

Predsjednik Županijske organizacije HNS-a – Liberalnih demokrata, ujedno i kumrovečki načelnik, Robert Šplajt ovom prilikom pružio je podršku današnjem “Narančastom danu”.

– Podržavamo sve akcije Ženske inicijative HNS-a jer je upravo ta inicijativa puna odličnih ideja i kvalitetnih programa koje provode – poručio je Robert Šplajt.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba