Kvaliteta zraka u gradu je očajna, HNS Varaždin zahtjeva reakciju vladajućih

“Čist i zdrav zrak je naša osnovna životna potreba i pravo”

Objavljeno: 03.02.2024. zagorjeinternational

Hrvatska narodna stranka – podružnica Varaždin izrazila je svoju zabrinutost i nezadovoljstvo zbog sada već alarmantne situacije s kvalitetom zraka u Varaždinu, koja ugrožava zdravlje i kvalitetu života naših sugrađana.

– Prema podacima s mjernih postaja, količina lebdećih čestica PM2.5 u zraku je već nekoliko dana zaredom preko 500 posto veća od preporučene granice Svjetske zdravstvene organizacije, što predstavlja izuzetno visoku razinu zagađenja. Ove čestice su najštetnije za zdravlje ljudi i okoliša, jer mogu prodrijeti duboko u pluća i krvotok, te uzrokovati razne respiratorne, kardiovaskularne i onkološke bolesti – kažu.

– Osim toga, zrak u Varaždinu je često zasićen dušikovim dioksidom, prizemnim ozonom, ugljikovim monoksidom i sumporovim dioksidom, koji također imaju negativne učinke na zdravlje i okoliš – dodaju.

HNS Varaždin smatra da je nedopustivo da se ovakvo stanje tolerira i ignorira od strane vladajućih, koji nisu poduzeli nikakve konkretne i učinkovite mjere za poboljšanje kvalitete zraka u gradu. 

– Zahtijevamo od gradskih vlasti da hitno poduzmu sljedeće korake: Provođenje sveobuhvatne analize izvora i uzroka zagađenja zraka u Varaždinu te izradu akcijskog plana za njihovo smanjenje i kontrolu; Povećanje broja i kvalitete mjernih postaja za praćenje kvalitete zraka u gradu uz osiguranje transparentnost i dostupnost svih podataka javnosti; Uvođenje redovitih informiranja i upozoravanja građana o stanju kvalitete zraka i preporukama za zaštitu zdravlja, posebno ranjivih skupina kao što su djeca, stariji, trudnice i kronični bolesnici; Poticanje i subvencioniraje korištenja javnog prijevoza, bicikla i pješačenja kao alternativa osobnim automobilima. Tražimo i poboljšanje infrastrukture i sigurnosti za te oblike mobilnosti; Provođenje edukacija i senzibilizaciju svih dionika o važnosti kvalitete zraka i načinima njezina očuvanja i poboljšanja – pobrojali su i na kraju poručili:

– HNS Varaždin neće odustati od borbe za čist i zdrav zrak u našem gradu, koji je naša osnovna životna potreba i pravo. Pozivamo sve građane i građanke da nam se pridruže u toj borbi te da zajedno zahtijevamo odgovornost i djelovanje od onih koji su dužni štititi naše zdravlje i okoliš – zaključuju.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba