RATNI ZLOČIN:

Podignuta optužnica za ubojstvo djeda Luke Modrića

Objavljeno: 03.01.2024. zagorjeinternational

Županijsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu za ratni zločin protiv Željka Badže (63). Tog bivšeg milicajca, koji je bio raspoređen u Dubrovniku, terete za niz ubojstava civila na okupiranom području koncem 1991., među ostalim i Luku Modrića, djeda nogometnog reprezentativca Luke Modrića, pišu 24sata. On je smaknut 18. prosinca u mjestu Zaton Obrovački, nedaleko od stare ceste koja vodi prema zaseoku Meki Doci.

Naime, Badža je bio zapovjednik specijalnog voda Stanice javne bezbednosti Obrovac. Zajedno s nepoznatim pripadnicima svoje jedinice presreo je 61-godišnjeg Luku Modrića koji je bio na ispaši koza u blizini svoje stare obiteljske kuće. Bez ikakvog razloga zapucali su prema njemu i usmrtili ga. Potom su se odvezli do zaseoka Meki Doci i otvorili vatru na civile koje su zatekli na putu. Pobili su šestero ljudi u poodmakloj dobi. Postupak protiv Badže iniciran je kaznenom prijavom PU zadarske iz srpnja 2020. godine. Traženo je ispitivanje u Australiji, u koju je preselio prije 10 godina. Australska policija tek je potvrdila da se Badža od 2014. nalazi na njihovom teritoriju, no zbog zakona o privatnosti Hrvatskoj nisu željeli dostaviti adresu. U međuvremenu se njegov sin javio australskoj policiji te im rekao kako se otac nalazi u Hrvatskoj te da o svemu razgovara sa svojim odvjetnikom. Međutim, o svom boravku u RH nije obavijestio DORH.

– Činjenica je da okrivljenik Željko Badža nije obavijestio Županijsko državno odvjetništvo u Splitu o svom boravku na teritoriju Republike Hrvatske i dosljedno tome nije provedena dokazna radnja prvog ispitivanja okrivljenika na okolnosti kaznenog djela koje mu se stavlja na teret – napisali su u optužnici. 

Krajem prošle godine određen mu je istražni zatvor te je i dalje nedostupan pravosudnim tijelima RH. 

Luka Modrić je u svojoj autobiografiji objavljenoj prije nekoliko godina govorio o ratnim strahotama koje je proživio kao dijete. Djeda su mu ubili kad je imao šest godina.

– U toj životnoj dobi nisi ni svjestan što se događa. Moja obitelj štitila me od svega toga koliko je mogla, ali su znali da dolazi nešto strašno. Iako si dijete, jasno ti je da se nešto loše događa jer to vidiš na licima roditelja. Imam strašno puno uspomena na djeda. Stalno se igrao sa mnom, vodio me u lov, spavao sam u njegovoj kući. Provodio sam s njim jako puno vremena jer su roditelji radili i on me čuvao. Bilo je prekrasno. Sjećam se da mi je otac rekao da ga poljubim dok je ležao u lijesu. I danas mi krene suza kad se sjetim čitave te priče. Djed je uvijek sa mnom i stalno ga se sjetim. Užasno mi je krivo što nije imao priliku vidjeti sve što sam ostvario – otkrio je Modrić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba