Radovi su u tijeku

U zgradi knjižnice i muzeja u Pregradi obnavlja se sustav vatrodojave i zaštite

Objavljeno: 14.12.2023. zagorjeinternational

U zgradi muzeja i knjižnice u Pregradi u tijeku su radovi na rekonstrukciji sustava dojave požara i sustava tehničke zaštite. Riječ je o značajnom investicijskom projektu ulaganja u kulturnu infrastrukturu kojim se realizira kompletna rekonstrukcija sustava dojave požara u zgradi, od podrumske razine, prizemlja, preko kata do potkrovlja, izmjena javljača za požar i drugih elemenata protupožarnog sustava s kojima su djelatnici i korisnici zgrade proteklih godina imali poteškoća zbog čestih kvarova i lažnih požarnih alarma te sirena.

U sklopu projekta rekonstrukcije sustava vatrodojave, uz izradu projektne dokumentacije, u zgradi se bežični javljači za dojavu požara zamjenjuju žičanim javljačima, ugrađuje se nova vatrodojavna centrala i dodatni izdvojeni panel s obzirom na dva ulaza u zgradu te se zamjenjuju drugi elementi sustava vatrodojave (javljači za dim, termički javljači, moduli, sirene itd.). Osim sustava vatrodojave, u zgradu će se ugraditi i sustav plinodojave zbog sustava centralnog grijanja na plin.

Zamjenjuju se postojeće kamere

Rekonstrukcija sustava tehničke zaštite odnosi se na izradu projektne dokumentacije i izvođenje radova na rekonstrukciji sustava videonadzora i dotrajale opreme i novog protuprovalnog sustava. Na objektu se zamjenjuju postojeće kamere za videonadzor te se ugrađuju dodatne kamere sukladno procjeni ugroženosti, a zamjenjuje se i središnja jedinica za upravljanje sustavom videonadzora te se u zgradu ugrađuje novi protuprovalni sustav, koji će zamijeniti postojeću dotrajalu opremu, zbog povećanja sigurnosti muzejske građe i knjižne građe, ali i djelatnika i korisnika te posjetitelja zgrade muzeja i knjižnice.

Muzej grada Pregrade u proteklom je razdoblju proveo postupak jednostavne nabave radova s pozivom na dostavu ponuda za izvođenje radova u sklopu navedene rekonstrukcije. Na temelju ponuda dostavljenih u sklopu poziva Povjerenstvo za provedbu postupka je kao najpovoljniju ponudu izabralo ponudu tvrtke Peran d.o.o. za tehničku zaštitu iz Zagreba. Ugovoren je i stručni nadzor s tvrtkom Elektroforma LM d.o.o. iz Svetog Križa Začretja. Radovi na rekonstrukciji odvijaju se tijekom ovog mjeseca.

Unaprijeđena razina sigurnosti

Muzej grada Pregrade prijavio je ovaj investicijski program na Javni poziv za predlaganje programa javnih potreba u kulturi za programe gradnje, rekonstrukcije i opremanja kulturne infrastrukture u 2023. godini raspisan od strane Ministarstva kulture i medija koje je program odobrilo te osiguralo sredstva za provedbu u iznosu od 33.180 eura. Osim Ministarstva kulture i medija, projekt se sufinancira sredstvima Krapinsko – zagorske županije i Grada Pregrade. Za provedbu projekta Muzej grada Pregrade ishodio je suglasnost osnivača, Grada Pregrade, od Gradskog vijeća.

Realizacijom ovog programa bit će značajno unaprijeđena razina sigurnosti i zaštite od požara, provalne krađe i drugih mogućih opasnosti. U zgradi muzeja i knjižnice nalaze se sjedišta triju gradskih ustanova – Gradske knjižnice Pregrada, Muzeja grada Pregrade i Pučkog otvorenog učilišta, a dio zgrade za potrebe izvođenja nastave, produkcija i koncerata koristi i Glazbena škola. Osim značajno više razine sigurnosti za djelatnike, korisnike i posjetitelje zgrade, značajno će se unaprijediti razina sigurnosti čuvanja vrijedne muzejske i knjižne građe.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba