Najveći problem na slivu Plitvica-Bednja

VARAŽDINSKA ŽUPANIJA: Krenuli radovi na potoku Željeznica 

Objavljeno: 14.12.2023. zagorjeinternational

Varaždinski župan Anđelko Stričak, gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić, direktor VGO-a za Muru i gornju Dravu Milan Rezo i ravnatelj ŽUC-a Tomislav Osonjački obišli su nekoliko lokacija na potoku Željeznici u Ivanečkoj Željeznici, gdje su proteklih dana počeli interventni radovi u cilju sprečavanja njegova izlijevanja te poplavljivanja javnih i privatnih površina. 

Početak radova

Gradonačelnik Batinić izrazio je zadovoljstvo početkom radova kao prvog koraka u sustavnom rješavanju problema vodotoka Željeznice, a o čemu je u svom uredu prije dva mjeseca održao sastanak s direktorom Rezom i voditeljem Ispostave Hrvatskih voda za mali sliv Plitvica-Bednja Brankom Perecom.

Na sastanku je bilo ukazano na probleme i štete na javnoj infrastrukturi i na privatnim površinama koje stvara ovaj zloćudni gorski bujičar te na potrebu da se što prije krene s interventnim zahvatima na najkritičnijim lokalitetima radi sanacije postojeće štete i sprečavanja budućeg poplavljivanja, ali i na potrebu da se krene s projektom cjelovitog rješavanja problema Željeznice na cijelom njenom slivu.

– Budući da su ovo tek hitne intervencije i ‘vatrogasne’ mjere, izrazio sam spremnost da se Grad Ivanec uključi u projekt kojim bi se dugoročno riješio cijeli tok potoka Željeznice i njegovih pritoka. Budući da je za izradu projekta cjelovitog rješenja potrebna geodetska podloga, Grad Ivanec spreman je u ovoj fazi financirati izradu geodetskog snimka za cijeli sliv Željeznice u duljini od oko šest kilometara – izjavio je gradonačelnik Batinić.

Pošto su i same Hrvatske vode ovaj potok označile kao najveći problem na slivu Plitvica-Bednja, radovi na najkritičnijim lokacijama u međuvremenu su počeli.

– Hrvatske vode, kroz program hitnih intervencija, provode radove na održavanju vodotoka Željeznica. U suradnji sa ŽUC-om uređujemo naš otvoreni vodotok gdje smo imali tri klizišta uz županijsku cestu. Radove izvodimo i kod ugostiteljskog objekta Fantazija, gdje su u svibnju ove godine bile velike poplave, a iznad Šumarije, u suradnji s Hrvatskim šumama, uređujemo i jedan most – izjavio je direktor VGO Milan Rezo.

Dva milijuna eura

Ravnatelj ŽUC-a Osonjački naglasio je da će u prvoj fazi Hrvatske vode odraditi sanaciju odrona, dok će u drugoj fazi ŽUC sanirati prometnicu te samim tim povećati sigurnost prometa na ovoj cesti, to više što njome prometuje i školski autobus.

Podsjetivši na velike štete zbog poplava u svibnju ove godine, kada je proglašena elementarna nepogoda za 24 grada i općine na području Varaždinske županije, župan Stričak kazao je da je temeljem prijava najkritičnijih lokacija od strane gradskih i općinskih čelnika, u suradnji s Hrvatskim vodama, Hrvatskim šumama, Hrvatskim cestama i ŽUC-om, pripremljen program interventnih mjera u cilju sprečavanja budućih poplava.

– Za njih je Vlada odobrila dva milijuna eura, i to milijun eura Hrvatskim vodama za sanaciju i produbljivanje korita potoka i kanala, te milijun eura ŽUC-u za sanaciju klizišta, koja su dijelove naselja ‘odsjekla’ od svojih središnjica. Ivanečka Željeznica jedno je od mjesta na kojima se radi i nadam se da ćemo eventualnu novu situaciju s velikim kišama dočekati daleko spremniji – zaključio je župan Stričak.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba