Hrvatska inače od ove godine osigurava sredstva za besplatne higijenske uloške

Mnoge djevojčice nemaju za uloške. Izostaju s nastave, koriste gaze, snalaze se kako znaju

Objavljeno: 09.12.2023. zagorjeinternational

Hrvatska se ove godine priključila malom krugu zemalja koje su prepoznale problem menstrualnog siromaštva pa je za učenice u školama i žene u skloništima za žrtve nasilja osigurala sredstva za besplatne higijenske uloške, a sredstva za tu namjenu predvidjela je i za iduće tri godine.

Prema podacima Ministarstva rada, županijama i Gradu Zagrebu dodijelilo je tim povodom milijun eura, a sve u skladu s brojem učenica u osnovnim i srednjim školama po županijama.

Po županijama

Najviše je dobio Grad Zagreb, točnije 220.000 eura, a najmanje Ličko – senjska županija, svega 9200 eura. 

Slijede Splitsko – dalmatinska (115.500 eura), Zagrebačka (66.600), Osječko – baranjska (65.500), Istarska (47.100), Primorsko – goranska, Zadarska (43.800), Varaždinska, (42.700), Vukovarsko – srijemska (36.600), Brodsko – posavska (32.400), Dubrovačko – neretvanska (31. 300) i Sisačko – moslavačka županija (31.100 eura), piše Index.hr.

Manje od 30.000 eura, s obzirom na broj učenica, dobile su Krapinsko – zagorska, Međimurska, Bjelovarsko – bilogorska, Karlovačka, Koprivničko – križevačka, Šibensko – kninska, Virovitičko – podravska i Požeško – slavonska županija.

Ministarstvo je navelo da su županije bile dužne dobivena sredstva dalje transferirati osnivačima škola na svom području, neovisno tko im je osnivač, te da je organizacija nabave higijenskih potrepština u isključivoj nadležnosti osnivača, odnosno, da Ministarstvo sa samom nabavom nema veze. Dodali su i da su sredstva, prema dostavljenim informacijama, u cijelosti iskorištena.

Stvar ide sporo

Saborska zastupnica Sabina Glasovac (SDP) upozorava da cijela stvar ide sporo.

– Osim kod skloništa kojima su neka sredstva doznačena početkom ove godine i nedavno, sa školama se krenulo tek od rujna, izgubili smo više od pola godine zbog sporosti administracije i preduge pripreme, ali bolje ikad nego nikad. Vidjet ćemo koliko je sredstava potrošeno u četiri mjeseca otkada se potrepštine dostavljaju školama i jesu li osigurana sredstva dostatna za opskrbu menstrualnim higijenskim potrepštinama za cijelu godinu – kaže Glasovac. 

Inače, prije države, 15-ak gradova samostalno je osiguralo besplatne higijenske uloške za učenice svojih osnovnih škola, a neki i za srednjoškolke, među njima su Rijeka, Varaždin, Karlovac, Samobor. Lokalne jedinice, ali i država pokrenuli su se nakon što je prije dvije godine objavljeno istraživanje Udruga za ljudska prava i građansku participaciju ‘PaRiter’ iz Rijeke koje je pokazalo da više od trećine žena mora štedjeti na higijenskim ulošcima. Također je pokazalo da ih mnoge djevojčice i djevojke ne mogu kupiti u količini koja im treba, zbog čega ili izostaju s nastave ili traže zamjenu za njih pa koriste gaze, krpe, toaletni papir.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba