Pirotehnika - da ili ne?

Zasad 44 grada ili općine u Novu će godinu ući bez vatrometa

Objavljeno: 09.12.2023. zagorjeinternational

U novogodišnjoj noći čak 44 hrvatska grada ili općine neće imati vatromet, već će ga zamijeniti ekološkim i atraktivnim svjetlosnim senzacijama, kako bi se od negativnih posljedica zaštitile životinje i okoliš, piše Index.hr.

Iz udruge ‘Prijatelji životinja’ pozdravili su ove odluke.

– Približava se još jedan kraj godine koji zbog pirotehnike može za mnoge životinje biti smrtonosan, a za neku djecu popraćen stravičnim ozljedama. Pirotehnika uznemirava ljude i životinje, zagađuje okoliš. Ona plaši, ozljeđuje, uzrokuje invalidnost kod ljudi, a životinje i ubija. Gdje god ima pirotehnike, bilo da se radi o petardama, raketama ili vatrometu, događaju se i stradavanja ptica i divljih životinja – upozorava Lorena Herceg iz udruge. 

Ističe kako sve više gradova u Hrvatskoj koji odustaju od organizacije vatrometa time pokazuje etičku i ekološku svijest, brigu za sve  građane, djecu, starije i bolesne te za životinje koje time izravno spašavaju od straha i pogibelji.

Inače, među gradovima koji su dosad otkazali vatromet ove godine su Rovinj, Opatija, Samobor, Rijeka, Pula, Cres, Varaždin, Osijek, Poreč, Zadar, Požega, Zagreb, Vinkovci, Virovitica, Mali Lošinj, Crikvenica, Dubrovnik…

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba