KRAJ PODRUČNE ŠKOLE

LEPAJCI DOBILI FITNESS NA OTVORENOM: “Uočava se tendencija porasta pretilosti kod djece, možda je ovo prilika da se to promijeni”

Objavljeno: 02.12.2023. zagorjeinternational

Gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović u subotu je oko 10.30 sati kraj Područne škole u Lepajcima otvorio fitness na otvorenom.

– Danas ovdje kod Područne škole u Lepajcima. Na neki način da i simbolično otvorimo ovo vježbalište, odnosno igralište za fitness na otvorenom što se u današnje vrijeme pokazuje kao izuzetno bitno jer moramo biti svjesni da su djeca sve više zatvorene u kućama, sve više pred računalima. Nekad su roditelji trebali vući djecu s igrališta u kuću, danas ih trebaju tjerati van na otvoreno, na zrak, na igru. Problemi koji se javljaju, problem pretilosti i drugi problemi, onda su ovakva igrališta bitna da na neki način potaknu sve na vježbanje, na zdrav život, na ono što nam je potrebno. Što se tiče ovog igrališta ovdje u Lepajcima, ono je sagrađeno uz pomoć Hrvatske lutrije. S obzirom na to da se grad Krapina prijavio na njihov javni poziv koji su imali. Vrijednost prava je negdje oko 15.000 eura s uključenim PDV-om, od čega je 12.000 eura Hrvatska lutrija osigurala za ovo igralište. Ono još nije potpuno završeno, još se treba postaviti gumene podloge i mislim da će to biti jedan uistinu lijepi park za ovaj dio grada koji možda nije direktno u samom centru. Što se tiče igrališta za fitness na otvorenom, prijašnjih godina je grad Krapina uredio takva igrališta naših osnovnih škola kod Osnovne škole Ljudevit Gaj i August Cesarec na sportskom centru u Podgorju, ove godine, dakle ovdje u Lepajcima u naselju Šabac, a sljedeće godine planiramo to nastaviti kod ostalih naših područnih škola, a nakon toga i u svim mjesnim odborima – rekao je Gregurović.

Ana Žutić Sokol iz Hrvatske lutrije kazala je kako je Hrvatska lutrija sretna što je pomogla u opremanju parka za vježbanje na otvorenom.

– Hrvatska lutrija je ove godine obilježila 50. godišnjicu rada te smo pokrenuli niz društveno korisnih projekata. Jedan od tih projekata je i bio natječaj za dodjelu sredstava jedinicama lokalne samouprave za opremanje parkova za vježbanje na otvorenom. Ukupno smo realizirali 20 parkova za vježbanje u 20 županija diljem Lijepe naše. Hrvatska lutrija kontinuirano radi na projektima kojima se doprinosi lokalnim zajednicama i jako smo sretni da smo takav jedan projekt realizirali i ovdje. Naša tradicija društveno odgovornog poslovanja je ono čime se mi zaista ponosimo i što nas usmjerava u daljnjem radu – rekla je Žutić Sokol.

Vlatka Družinec, ravnateljica OŠ Ljudevit Gaj Krapina zahvalila je Hrvatskoj lutriji na pomoći i gradonačelniku Greguroviću na pomoći oko prijave za taj projekt.

– Kao ravnateljica iznimno sam sretna što je Hrvatska lutrija omogućila sredstva za uređenje ovog vježbališta na otvorenom čime smo upotpunili i obogatili školsko dvorište koje redovito koriste ne samo školska djeca, odnosno djeca iz Područne škole Lepajci nego i mještani Lepajaca. Ovim putem zahvaljujem Hrvatskoj lutriji, a svakako i gradu Krapini i gradonačelniku Zoranu Greguroviću što su prijavili našu školu za ovakav jedan projekt – rekla je ravnateljica.

Dodala je da se pretilost djece redovito prati te se nada da će ih novo vježbalište potaknuti da manje borave za računalima, a više na igralištu.

– Prema praćenjima koje učitelji svake godine početkom i krajem provode, uočava se tendencija porasta pretilosti kod djece. Mi intenzivno radimo na tome tijekom satova razrednika gdje se obrađuju teme o zdravom životu, zdravoj prehrani, a isto tako i tijekom satova tjelesne i zdravstvene kulture gdje se potiče tjelesna aktivnost djece. Jest da je ovo ruralna sredina, međutim isto tako uočava se da djeca i ovdje puno radije vrijeme provode pred kompjutorom igrajući igrice nego igrajući se na otvorenom. Možda je ovo jedna dobra prilika da se to i promijeni – zaključila je Družinec.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba