Prvi hrvatski grad koji je započeo sustavnu provedbu inicijative za elektrifikaciju individualnog prometa na ovaj način

Samobor uvodi punjenja za električne automobile na stupovima javne rasvjete 

Objavljeno: 16.11.2023. zagorjeinternational

Zahvaljujući europskom projektuEV Charging from Lamp Posts, financiran od ‘EIT Urban Mobility’, dva hrvatska grada postaviti će petnaest punjača za električne automobile na stupove javne rasvjete. Grad Samobor dobio je prvih pet i time postao prvi hrvatski grad koji je započeo sustavnu provedbu inicijative za elektrifikaciju individualnog prometa koristeći infrastrukturu javne rasvjete.

Gledajući razvoj infrastrukture za punjenje električnih vozila u Europskoj uniji, punjači na stupovima javne rasvjete već odavno nisu novost. Tehnologija je razvijena prvenstveno kako bi se povećala dostupnost punjenja stanovnicima stambenih četvrti koji svoje automobile parkiraju na ulici. Rješenje je također namijenjeno punjenju električnih vozila na radnom mjestu, odnosno tijekom radnog vremena njihovih vlasnika. Naravno, riječ je o sporom punjenju, pri čemu se iskorištava već postojeća elektroenergetska infrastruktura.

Prvi takav punjač u Hrvatskoj postavljen je sredinom 2022. Takve inicijative dio su nastojanja usmjerenih prema dekarbonizaciji prometnog sektora, koja bi do 2050. u EU trebala biti u svojoj završnoj fazi.

EV Charging from Lamp Posts je pilot projekt u kojem uz REGEA-u (Regionalnu energetsko-klimatsku agenciju Sjeverozapadne Hrvatske) sudjeluju hrvatski gradovi odlučni povećati dostupnost punionica za električna vozila, a time i ohrabriti zelene odabire svojih građana i poduzetnika. U testiranje tehnološkog rješenja tvrtke ‘SimpleCharge’ iz Latvije uključena je i ‘Škoda Auto’, kao jedan od partnera u projektu.

Uloga gradova u poticanju elektrifikacije prometa jest višestruka. Iako su mnoge lokalne samouprave tijekom posljednjih godina izgradile barem jednu punionicu električnih vozila na svojem teritoriju, uglavnom kroz EU projekte i inicijative pružatelja usluga punjenja, rijetko koje su to učinile planski, imajući u vidu dugoročni razvoj cjelokupnog sustava.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba