Autentična, iskrena, emotivna

ZABOK: Održano predstavljanje knjige Miljenka Jerneića “Zapisi iz duše”

Objavljeno: 08.11.2023. zagorjeinternational

Gradskoj knjižnici “Ksaver Šandor Gjalski“ 8. studenoga je održano predstavljanje knjige Miljenka Jerneića “Zapisi iz duše“. Na početku okupljena, u ime domaćina, nazočne je pozdravila Jana Borovčak te je istaknula dobru suradnju s Ogrankom Matice hrvatske u Zaboku s kojim je, u suradnji, dogovoreno predstavljanje knjige. 

– Ovo je mjesec hrvatske knjige u kojem posebnu pažnju posvećujemo domaćoj pisanoj riječi, ali istovremeno je nastavak projekta knjižnice u kojem se predstavljaju domaći autori, u ovom slučaju Miljenko Jerneić – istaknula je Borovčak. 

Predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Zaboku Sandra Babnik Lončar osvrnula se da je posebna čast predstaviti domaćeg autora koji je ujedno član Matice. 

– U ovoj zbirci Miljenko piše o događajima iz svog života, života svojih prijatelja, o prošlosti Zaboka i Hrvatskog zagorja i Zagreba. Na veoma životopisni način možemo iščitati kako se živjelo nekada u Jugoslaviji, što se nekad jelo, kako se zabavljalo i slično – naglasila je Babnik Lončar. 

Bitna knjiga

Knjigu su zatim redom predstavili urednici i recenzenti – novinar, prevoditelj, diplomat i pjesnik Stjepan Šulek, književni kritičar i povjesničar, diplomat i pjesnik Đuro Vidmarović i potpredsjednik Ogranka Matice hrvatske Zaprešić i pjesnik Mirko Ivanjek.

Šulek je okupljenima rekao da Jerneić kroz ovu knjigu gleda događaje oko sebe koje je zapamtio i prikazao u obliku priča.

– Ova knjiga spada u red i njegovih dosadašnjih knjiga. U stilu pisanja možemo primijetiti njegovu strastvenost s kojom čisti svoju dušu i srce. U svemu je ostao vjeran svojim načelima koja su napeta i zanimljiva. Sve njegove priče imaju smiješne scene koje nikoga ne vrijeđaju i koje su pisane jednim jasnim jezikom – rekao je Šulek te čestitao na novom književnom radu i poželio da njegovi zapisi iz duše naiđu na veliki broj čitatelja u Hrvatskom zagorju, ali i cijeloj Hrvatskoj. 

Vidmarović je dodao kako autor u ovom djelu upoznaje čitatelja sa segmentom hrvatske povijesti. 

– Sve što zapisano je pisano jednim autentičnim, iskrenim i određenim emocionalnim nabojem. Te bi mogli zaključiti da seon se vraća vlastitom životopisu tijekom kojeg se tada živjelo mirnije, drugačije i sporije nego što je to danas. Ovo štivo će obogatiti svakoga od vas, posebno mlađu populaciju koja će iz ovih zapisa moći prepoznati sjećanja na mladost i odrastanje naših predaka – rekao je Vidmarović.

Potpredsjednik Ogranka Matice hrvatske Zaprešić i pjesnik Mirko Ivanjek kaže da je iza autora još desetak knjiga. 

– Nakon sudjelovanja u Domovinskom ratu, oružje je zamijenio perom i dobar dio njegovih tekstova odnosi se na njegovu ustrajnu borbu za novu Hrvatsku, no međutim to ovdje nije tema. Ovdje je riječ o idiličnoj slici jednog razdoblja izgubljenog u nepovratu svoje dotrajalosti. Prikazao je sjećanja na lijepe događaje obiteljske sreće u kojoj su djeca tada bila blagoslov. Nikoga ne može ostaviti ravnodušnim kada iščitavamo sjećanja na ljubavi prema baki i djedu, ocu i majci, braći i sestrama ali i prijateljima. Priče koja nam ovdje priča potpuno su iskrene i primjer su velike ljubavi i uspomena koje nikada ne umiru – rekao je Ivanjek.

Lijepa sjećanja

Autor Jerneić istaknuo je kako su ovi “Zapisi iz duše“ zanimljiv spoj priča koje nas vraćaju u neka prošla vremena, lijepa sjećanja koja su mu ostala iz pričanja bake i djeda. 

– Osjetio sam potrebu da sve to zapišem te da se danas sutra možemo prisjetiti kako se je nekad živjelo – rekao je autor

Prigodne ulomke iz zbirke čitao je Marko Bilić, a u glazbenom dijelu sviranjem i pjevanjem nastupila je Gloria Svečnjak.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba