Ravnatelj HRT-a žali se da je pretplata preniska

“Prihodi uskoro možda neće pokrivati rashode”

Objavljeno: 03.11.2023. zagorjeinternational

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek je, na tribini ”Kakva je budućnost HRT-a?”, ocijenila da HRT ispunjava svoju ulogu javnog medijskog servisa, a najavila je i da će novi Zakon o HRT-u biti donesen tek nakon izbora iduće godine, piše Telegram

– Vrijeme neposredno prije izbora nije vrijeme da se donosi novi Zakon o Hrvatskoj radioteleviziji. No, prije toga treba i odgovoriti na ključna pitanja kako osigurati stabilno financiranje i neovisnost javnog medijskog servisa – kazala je ministrica na tribini u organizaciji Hrvatskog novinarskog društva (HND).

Dodala je i kako HRT treba sagledavati u kontekstu cjelokupne medijske scene ocijenivši i kako, unatoč brojnim problemima, HRT iznimno dobro ispunjava funkciju javnog medijskog servisa. Kao prioritet u unapređenju rada HRT-a istaknula je osiguranje stabilnog financiranja u idućem razdoblju. 

Glavni ravnatelj HRT-a Robert Šveb istaknuo je da je strateški cilj HRT-a vraćanje relevantnosti javnom medijskom servisu, ali da se pritom suočavaju s problemom javnog financiranja. Podsjetio je i da je iznos mjesečne radiotelevizijske pretplate od 80 kuna ”zaleđen” od 2010. te da je HRT suočen sa sve većim padom prihoda.

– HRT, kao i većina javnih medijskih servisa u Europi, suočen je s problemom javnog financiranja. Nalazimo se u situaciji da prihodi uskoro možda neće moći pokrivati rashode – kazao je Šveb.

Predsjednik Vijeća za elektroničke medije Josip Popovac naglasio je potrebu pozitivnog i konstruktivnog pristupa u unapređenju HRT-a kao javnog medijskog servisa te podsjetio na njegov iznimni značaj i za financiranje lokalnih i neprofitnih medija preko uplata u Fond za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Saborski zastupnik HDZ-a i član saborskog Odbora za Informiranje, informatizaciju i medije Goran Ivanović govorio je o potrebi očuvanja HRT-a te upozorio da kritičari na HRT-u vide samo probleme u Informativno medijskom servisu (IMS) HRT-a i upućuju populističke najave vezane uz plaćanje i visinu iznosa radiotelevizijske pristojbe.

Predsjednica Europske federacije novinara i Sindikata novinara Hrvatske Maja Sever kazala je kako se svi prave da ne vide ”slona u sobi, a to je Informativno medijski servis HRT-a” ocijenivši da je to možda i najveći problem u najavljenoj transformaciji HRT-a u moderni javni medijski servis.

– Da, ima cenzure na HRT-u i sada me tužite. Cenzura se radi na sto načina, od odabira gosta do odabira tema i tko će ih raditi. Dok god ćemo se ponašati kao da je sve u redu, nećemo se izboriti za javni medijski servis – kazala je Sever. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba