Na žalost, postoje ljudi kojima ništa nije sveto

Provale u automobile posebno su česte u ovo doba godine. Policija poslala važno upozorenje

Objavljeno: 19.10.2023. zagorjeinternational

Uoči blagdana Svih svetih i na sam blagdan, građani će u većem broju posjećivati i uređivati posljednja počivališta svojih najmilijih. Tim je povodom Policijska uprava krapinsko – zagorska skrenula pozornost građanima na modalitete krađa i provala u osobna vozila te na mjere koje svatko može poduzeti, a koje će smanjiti vjerojatnost da postanete žrtvom kaznenog djela.

– Provale i krađe iz automobila najčešće se događaju na parkirališnim prostorima na gradskim i mjesnim grobljima, ispred stambenih zgrada, parkiralištima trgovačkih centara i restorana, zdravstvenih ili obrazovnih ustanova i to najčešće u poslijepodnevnim i večernjim satima. Najčešći oblik provala u automobile je kroz bočna stakla, na način da se razbije staklo i ukradu se predmeti koje lopov prve uoči ili nađe u vozilu. Da bi se spriječile provale u vozila i krađe iz vozila nije potrebno veće novčano ulaganje, već samo promjena ponašanja i navika tako da se ne privlači pažnja počinitelja i da se na njega ne djeluje poticajno – ističu iz policije te šalju nekoliko korisnih savjeta:

– Kako bi se zaštitili od provala i krađa iz automobila savjetujemo da kada napuštate automobil, makar to bilo i na kraće vrijeme, obavezno zaključajte, zatvorite sva vrata i prozore automobila. Nadalje, ne ostavljajte vrijedne stvari kao što su torbe, novčanici, mobiteli i drugo na sjedištima i vidljivim mjestima unutar automobila, te nikako u torbicama i novčanicima ne ostavljajte PIN – brojeve zajedno s bankovnim karticama. Isto tako, parkirajte na vidljivom, osvijetljenom i po mogućnosti čuvanom parkiralištu, ne ostavljajte automobil i ključeve osobama u koje nemate povjerenje (servisi, praonice…), ako ste u mogućnosti ugradite u vaš automobil neki sustav zaštite, (alarmni uređaj, blokada mjenjača…) te, kada provjerite vaš parkirani automobil, bacite pogled i na susjedov jer nema boljeg načina samozaštite od dobrosusjedskog nadzora – dodju iz policije. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba