Županijska udruga uzgajivača konja ‘Krapina’ osvaja sve što se osvojiti može. Predsjednik Mirko Majsec otkrio tajnu:

“To je sve dobar uzgoj i dobra selekcija. Dobar tata, dobra mama i onda dijete mora ispasti dobro”

Objavljeno: 15.09.2023. VH

Županijska udruga uzgajivača konja ‘Krapina’ jedna je od onih udruga koje Krapinsko – zagorsku županiju predstavlja u najboljem mogućem svjetlu. Naime, nekoliko je njenih članova, uzgajivača konja, na nedavno održanim natjecanjima, što županijskim, što državnim, osvojilo sjajna odličja. 

Najprije je u Zlataru u svibnju održana XX. Izložba stoke i XXII. Izložba konja Krapinsko – zagorske županije. Tamo je svog konja Fadila došao pokazati uzgajivač Josip Vučilovski iz Svedruže, a Fadil je kući otišao kao županijski šampion. Kako je ispričao Vučilovski, konjogojstvom se bavi dugi niz godina, a sve je krenulo iz ljubavi prema ovim plemenitim životinjama.

Josip Vučilovski i konj Fadil

Ponos 

– Trenutno imam pet grla hrvatskog hladnokrvnjaka, a Fadil je najpoznatiji što dokazuje i nagrada ‘šampionsko grlo’ iz Zlatara. Star je pet godina, miran je, poslušan, miroljubiv i odličan skakač, odnosno, dobre je plodnosti. Izrazito sam ponosan na njega – rekao je Vučilovski, a da doista ima razloga biti ponosan, dokaz je i najnovija nagrada:

– U Gudovcu je početkom rujna održan 30. jesenski međunarodni bjelovarski sajam gdje sam sudjelovao prvi puta. Fadil je tamo osvojio drugo mjesto u kategoriji starijih pastuha što je također sjajan rezultat, s obzirom da se radi o natjecanju na državnoj razini – dodaje Vučilovski.

Sjajnim rezultatima tu nipošto nije kraj. Naime, najmlađa članica Županijske udruge uzgajivača konja ‘Krapina’, Katarina Mihalinec iz Židovnjaka, ove je godine sudjelovala na 27. Državnoj konjogojskoj izložbi “Sunja” sa svojom kobilom Pumom i osvojila je prvo mjesto.

Katarina Mihalinec i kobila Puma

Kako je ispričao predsjednik udruge Mirko Majsec, to nije ništa neobično s obzirom na to da ona dolazi iz obitelji gdje je konjogojstvo dugogodišnja tradicija. Naime, ljubav prema konjima Katarina je naslijedila od djeda i oca, a ona je sada treća generacija u obitelji koja ovu lijepu i uspješnu priču nastavlja dalje, priča Majsec. 

Ovo je tajna

Naravno, i on se imao čime pohvaliti. Naime, Majsecova kobila Ruža je na XX. Izložbi stoke i XXII. Izložbi konja Krapinsko – zagorske županije u Zlataru odnijela prvo mjesto u kategoriji kobila. Isto tako, i on je početkom rujna sudjelovao na 30. jesenskom međunarodnom bjelovarskom sajmu u Gudovcu. Tamo je pokazao svoju kobilu Cvijetu koja je također uzela prvo mjesto u kategoriji kobila. 

S obzirom na brojne uspjehe, pitali smo predsjednika Majseca u čemu je tajna.

– To je sve dobar uzgoj i dobra selekcija. Dobar tata, dobra mama i onda dijete mora ispasti dobro. Naravno, tu je onda bitna i dobra prehrana i uspjeh je zagarantiran. Uzgajivači naše županijske udruge osvajaju nagrade gdje god se pojave – dodaje za kraj predsjednik Udruge Mirko Majsec. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba