Poražavajući upisi za ovo deficitarno zanimanje sve vidljiviji na tržištu rada

VELIKA POTRAŽNJA: Ove radnike traže svi trgovački lanci u Hrvatskoj – čak ni ne treba iskustvo

Objavljeno: 05.09.2023. zagorjeinternational

Gotovo svi trgovački lanci u Hrvatskoj traže mesare. Zanimanje je vrlo traženo i spada u skupinu deficitarnih zanimanja, ali sve se manje djece u ovu školu upisuje pa mnogi čak kažu da se radi o izumirućem zanimanju što je na tržištu rada sve osjetnije, piše Podravski.  

Primjer sa sjevera Hrvatske govori kako mlade to zanimanje odveć ne interesira. Naime, u Koprivničko – križevačkoj županiji program je moguće upisati u Obrtničkoj školi Koprivnica, gdje je prošle, 2022. godine upisano šest učenika, a slično je bilo i 2021. godine. Za usporedbu, iste se godine u Srednju školu za mesara nije upisao niti jedan učenik.

Popularni Konzum traži mesare i prijava se može poslati u čak 31 grad diljem zemlje. Od kandidata se očekuje završena srednja škola za mesara i šest mjeseci radnog iskustva, a nude naknadu za topli obrok, popuste za zaposlenike, jubilarne nagrade, dodatno zdravstveno osiguranje, božićnicu, uskrsnicu, regres, dar za dijete, božićni poklon paket za djecu, jednokratnu potpora za novorođenče, slobodan dan za roditelja prvašića na prvi dan škole.

Rastući trgovački lanac Studenac, zasad traži samo dva mesara i to bez potrebnog radnog iskustva, a za posao u Garešnici i Dubrovniku, dok križevački trgovački div KTC traži isto dva mesara, po jednog u Kutini i Đurđevcu i kandidati moraju imati barem godinu dana radnog iskustva. 

Plodine su raspisale natječaj za četiri mesara, a radnici su im potrebni u Prelogu, Čakovcu, Zagrebu i Đakovu i nije im važno radno iskustvo. Talijanski trgovački div Eurospin na službenim stranicama također ima otvorena mjesta na mesare, ali s iskustvom i srednjom školom dok Kaufland traži osam mesara od čega dvojicu za rad u Varaždinu.

Trgovački lanac SPAR traži mesare u čak 13 gradova diljem Hrvatske. Ipak, najveći broj mesara traži pak Tommy, najprisutniji na obali, a na stranicama HZZ – a raspisan je natječaj za čak 36 mesara i nije važno radno iskustvo. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba