Ove godine 42 kilometra dug put propješačilo je 2683 hodočasnika

MARIJA BISTRICA: Održano tradicionalno 32. velikogoričko zahvalno pješačko hodočašće Majci Božjoj Bistričkoj

Objavljeno: 05.09.2023. zagorjeinternational

Svečanim euharistijskim slavljem u crkvi na otvorenom u Mariji Bistrici, koje je predslavio šibenski biskup Tomislav Rogić, završeno je 32. velikogoričko zahvalno pješačko hodočašće Majci Božjoj Bistričkoj. Ove je godine 42 kilometra zahvalno propješačilo 2683 hodočasnika. 

Rano jutro 

Okupljanje je bilo u subotnje jutro ispred župne crkve Navještenja Blažene Djevice Mariju u Velikoj Gorici gdje su se okupili vjernici iz triju velikogoričkih, ali i iz župa velikogoričko – odranskog dekanata kao i iz susjedne Sisačke biskupije i grada Zagreba. Krenuli su po 32. puta izreći zahvalu Majci Božjoj što je svojim zagovorom očuvala Veliku Goricu od ratnih razaranja, piše Radio Marija Bistrica. 

Nakon kratkih uputa, molitve i blagoslova župnika Norberta Ivana Koprivca, rijeka hodočasnika krenula je za križem, kroz mrak, put Kobilića i kapele Majke Božje Karmelske gdje su izmolili jutarnji Angelus. Uz župnika Navještenja Marijina pješačio je i župnik velikogoričke župe bl. Alojzija Stepinca velečasni Luka Brešić. Hodočasnici su dva sata hodali do Ščitarjeva, gdje su im domaćini pripremili turopoljski doručak.

Nakon doručka su nastavili dalje za križem autoputom, a nakon odmora u Soblincu, slijedio je put prema brežuljcima Kašine i Laza. Umorni, ali radosni, hodočasnici su stigli u Bistričko svetište oko 15 sati, iako su vjernici nastavili pristizati još dugo nakon toga. Uslijedila je zajednička ulazna procesija kojom su hodočasnici pješaci ophodom oko oltara uz pjesmu pozdravili Majku Božju Bistričku.

Kalvarija i Sveta misa 

Vrijeme do središnjeg događaja hodočašća –  Euharistijskog slavlja – hodočasnici su ispunili pristupajući sakramentu ispovijedi, odmarajući i okrepljujući tijelo ili moleći Križni put uspinjući se na Kalvariju. U zajedništvu s pristiglim svećenicima Misu u 18 sati predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić.

Nakon euharistije, hodočasnici su se, predvođeni biskupom i svećenicima, bogoslovima, ministrantima i vjernicima u narodnim nošnjama, u procesiji s ophodom oko oltara oprostili s Marijom.

I ove su se godine s radošću u organizaciju hodočašća uključili dobrovoljci – redari. Iako je bio veliki posao osigurati vjernike, posebice duž autoceste, službenici Policije, Hrvatskih cesta i autocesta, odradili su to s poštovanjem. Posebnu brigu u ovo hodočašće uložili su vjernici zaduženi za medicinsku skrb, saniranje žuljeva i drugih ozljeda, kao i djelatnici Hitne službe, Saniteta i velikogoričke taksi i vatrogasne službe koji su neumorno hodočasnike opskrbljivali vodom i bili im sigurnost na putu.

Inače, prije 32. godine, 3. rujna 1991., monsinjor Josip Frkin, tadašnji župnik velikogoričke župe Navještenja, dao je zavjet Mariji ako njezinim zagovorom Velika Gorica bude očuvana od ratnih razaranja, vjernici će pješice hodočastiti Majci Božjoj Bistričkoj i natrag.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba