Pravdaju se time što su oni navodno ‘problematični’ - pale su i prijetnje paležom

NAPETO NA SJEVERU HRVATSKE: Stanovnici skupili 11.000 za otkup kuće u koju želi useliti romska obitelj

Objavljeno: 01.09.2023. zagorjeinternational

Stanovnici općine Hlebine pokušavaju spriječiti da se u njihovo mjesto useli romska obitelj Oršoš. Oni ne bi bili jedina romska obitelj u mjestu, no mještani se pravdaju da ih ne žele “jer su problematični”, piše Telegram.  

Uvjeravaju da obitelj ima podeblji policijski dosje i da im nije mjesto u njihovoj općini, pogotovo pored dječjeg vrtića, gdje se nalazi sporna kuća. Načelnica Hlebina pak tvrdi da te priče nisu utemeljene i da s njima, dok su živjeli u Novigradu Podravskom, nisu imali problema. 

Jutarnji list je ranije izvijestio da je plan o njihovom praktičnom protjerivanju iz Hlebina skovala HDZ-ova načelnica. Obitelj je zbog svega u strahu i spremna je odustati od preseljenja.

– Zaprijetili su nam da su spremni otići do benzinske da kupe gorivo i da nas zapale s kućom. Moja je obitelj zbog toga bila jako ogorčena i uplašena – kazao je za N1 Stjepan Oršoš.

Stariji sin Ljiljan priznao je da je u prošlosti krao i tukao se te imao brojnih problema.  

– A kao prvo, nas načelnica, ni mene ni moju obitelj, nije upoznala. Nije nas ni vidjela ni čula, već su počeli suditi takve sramote i pisati o nama i po internetu i po novinama – kazao je.

Dio mještana skupio je 11.000 eura. Tim novcem žele otkupiti kuću od Oršoša kako bi oni otišli. Na sastanku na kojemu se o tome razgovaralo, bila je i HDZ-ova načelnica. Na telefon se kasnije nije javljala pa su je novinari potražili u općini, no i to je bilo bezuspješno. Rečeno im je tek da je ona od srijede na bolovanju.

Članica ove obitelji Ranka Oršoš redovno mora na dijalizu, a u kući nema uvjeta za život. Problem je i vrtić. U Općini su im, naime, rekli da za njihovu kćer koja bi trebala u vrtić nema mjesta. Mjesta nema ni u školi, za sina koji bi trebao u šesti razred. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba