Dvoje mrtvih, jedan uhićen, a brat ubijenog uspio doći na sigurno

KAOS NA MEDITERANU: Zalutali na jet-skiju preko granice – ovi su odmah otvorili paljbu

Objavljeno: 01.09.2023. zagorjeinternational

Alžirska obalna straža navodno je ubila dvoje turista koji su bili na odmoru u Maroku, ali su na svojim jet-skijima zalutali u alžirske vode. Bili su među četvoricom francusko-marokanskih državljana koji su krenuli jet-skijem iz marokanskog ljetovališta Saidia. Trećeg člana skupine uhitila je obalna straža koja patrolira zatvorenom granicom dviju država, piše Jutarnji list

Pucnjava je izazvala bijes u Maroku nakon što je ribar objavio video beživotnog tijela koje pluta u moru. Granica između Alžira i Maroka zatvorena je 1994., a Alžir je optužio Maroko za neprijateljska djela i prekinuo veze prije dvije godine. 

Mohamed Kissi bio je jedini od četvorice koji se vratio u Maroko, javlja novinska agencija AFP, citirajući marokanske medije. Rekao je da se grupa izgubila i da je ostala bez goriva.

– Izgubili smo se, ali smo nastavili sve dok se nismo našli u Alžiru. Znali smo da smo u Alžiru jer je crni alžirski gumenjak krenuo prema nama” i oni koji su bili u njemu “pucali su na nas – rekao je Kissi, čiji je brat Bilal ubijen.

– Uhapsili su mog drugog prijatelja. Pet metaka je pogodilo mog brata i mog prijatelja. Mog drugog prijatelja je pogodio metak. Na kraju ga je pokupila marokanska mornarica i vratila u Saidiju – dodao je.

Muškarac kojeg je uhitila alžirska obalna straža, po imenu Smail Snabe, navodno se pojavio pred tužiteljem u srijedu, ali nisu dani detalji. Glasnogovornik marokanske vlade odbio je komentirati pucnjavu, rekavši za AFP da je to “pitanje za pravosuđe”. 

Dvije nacije dijele granicu dugu gotovo 2000 kilometara koja je bila izvor napetosti od neovisnosti od francuske kolonijalne vlasti, dok se i dalje spore oko Zapadne Sahare. Zatvorena je 1994. iz sigurnosnih razloga nakon što su islamistički militanti bombardirali hotel u povijesnom marokanskom gradu Marakešu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba