O OVIM MLADIM ZAGORCIMA ĆETE JOŠ ČITATI! Svjetski prvaci u samostrelu stigli na prijem kod župana Kolara

“Svako natjecanje je trening, svaki trening je natjecanje. S tim stavom idemo dalje”

Objavljeno: 24.08.2023. Vanja Hozmec

U Mađarskoj se od 14. do 20. kolovoza održavalo svjetsko prvenstvo u samostrelu na kojem je i Hrvatska imala svoje predstavnike, a dobar dio njih dolazi upravo iz Zagorja. S obzirom na iznimno postignuće, osvajanje titule svjetskih prvaka, župan Željko Kolar i županijska pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje, kulturu, šport i tehničku kulturu Mirjana Smičić Slovenec primili su danas zagorske predstavnike s ovog natjecanja u prostorima Poslovno-tehnološkog inkubatora u Krapini.

Na poziv župana tako su stigli Karla Bartolović, Daniel Benačić, Pavao Hac, Martin Oborovečki i Mihaela Oborovečki. Oni su na spomenutom natjecanju osvojili 10 pojedinačnih medalja te sudjelovali u četiri ekipna naslova. Uz njih, prijemu su nazočili i njihovi treneri Damir Oborovečki, Siniša Bartolović i Vladimir Bertol. 

Trener i voditelj tima hrvatske reprezentacije za velika natjecanja Damir Oborovečki, redom je pobrojao tko se vratio s kakvim odličjem.

Odličja  

– Svjetski prvak u disciplinama ‘Classic’ i ‘Match play’ je Daniel Benačić, a viceprvak je postao Pavao Hac iz SD Veliko Trgovišće. Nakon toga, Karla Bartolović juniorska je svjetska prvakinja u obje te discipline. Martin Oborovečki doprvak svijeta je u disciplini ‘Classic’, a u ‘Match playu’ je prvak svijeta, dok je njegova sestra Mihaela treća na svijetu u ‘Match playu’, a prvakinja u ‘Classicu’ – nabrojao je Oborovečki.

Ujedno, Oborovečki je iskoristio priliku i zahvalio Županiji na pomoći u organizaciji ‘Croatia Cupa’ koji je prerastao u Svjetski kup.  

– Mi nemamo dovoljno razvijen sustav za male sportove za koje javnost nema veliki interes, i tu je Županija prepoznala našu izvrsnost. Upravo ‘Croatia Cup’ je odskočna daska za velika natjecanja, a već nekoliko godina nakon tog natjecanja organiziraju se pripreme Hrvatske samostrelske reprezentacije za nadolazeća svjetska prvenstva. Našli smo u Krušljevom Selu idealno strelište gdje nikome ne smetamo, a možemo okupiti cijelu reprezentaciju u Zagorju – kazao je Oborovečki te je istaknuo Martina i Mihaelu kao uzore budućim strijelcima zbog čega nema straha za daljnji razvoj ovog sporta u županiji. 

Ispred osvajača medalja se obratila Mihaela Oborovečki koja je istaknula da ovih rezultata ne bi bilo da nije bilo pomoći Županije. 

Jaka konkurencija

– Na natjecanju je bilo odlično, barem rezultatski gledano, ali iza njih postoje duge, duge pripreme. Samo natjecanje iziskivalo je velike fizičke i psihičke napore, imali smo promjenjive vremenske uvjete od početka do kraja, no medalje dokazuju našu uspješnost nošenja s njima – rekla je Mihaela te predala riječ bratu Martinu koji je otkrio da su među najjačim suparnicima uvijek Francuzi i Nijemci:

– Primjerice, njemačka muška reprezentacija je prije par godina postavila svjetski rekord kojeg smo prošle godine oborili, a ove još i povisili za kojih deset krugova. Iako su oni dosta jaka reprezentacije, u međusobnim su mečevima već izgubili u četvrtfinalu. Dakle, u polufinalu su bili samo hrvatski strijelci. Te jake reprezentacije ipak nekada ne ostvare ni približno ono što očekuju na natjecanju. Svako natjecanje je trening, svaki trening je natjecanje, to je moj stav s kojim idem dalje – rekao je Martin Oborovečki te dodao da je ključ uspjeha puno treninga, podrška obitelji i motivacija za još većim uspjesima.

Koliko je to skup sport danas, niti sam ne zna. Kada je on počinjao svoj sportski put, samostrel je stajao oko 2000 eura, prisjetio se.

– Sada su cijene skočile još gore, a tu govorimo samo o samostrelu. Uz to, treba nabaviti i luk, rezervni luk, svu dodatnu opremu, kliješta za vađenje strelica, ali i same strelice koje radimo sami. Puno je toga što moramo imati tako da ne mogu ni nagađati koliko sve to košta – dodao je Oborovečki.

U Hrvatskoj trenutno nema puno strijelaca. Na području Krapinsko – zagorske županije djeluje trenutno šest klubova, a vrata za sve zainteresirane su uvijek otvorena, poručio je Oborovečki. 

Velesila 

Župan Željko Kolar istaknuo je da je Zagorje svjetska velesila u sportskom samostrelu, a ova ekipa dokaz je tome.

– Imamo tri svjetska prvaka pojedinačno i ekipne svjetske prvake. Moram doista iskreno čestitati svima njima pojedinačno, ali i njihovim trenerima jer se samo timskim radom može doći do ovakvih fenomenalnih rezultata. Najveće i najbogatije zemlje svijeta poput Njemačke, Švicarske, SAD-a, se bave ovim sportom, no svi oni ne mogu doći ni blizu ovoj ekipi koju sada imamo čast i zadovoljstvo primiti – rekao je župan Kolar i za kraj dodao:

– Ako je Kumrovec najpoznatije selo na svijetu po Josipu Brozu Titu, onda je u svijetu sporta, u samostrelu, najpoznatije mjesto općina Veliko Trgovišće i obitelj Oborovečki koja je povukla i ostale sa sobom, a rezultat toga je da mi danas imamo svjetsku prvakinju u juniorskoj kategoriji i svjetskog prvaka u kadetskoj kategoriji. Također, Martin i Mihaela su već godinama u svjetskom vrhu ili baš na samom vrhu – rekao je župan Kolar te im poželio mnogo sreće i uspjeha u daljnjim natjecanjima.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba