Nekad smo više struje trošili zimi, ali zbog klimatskih promjena se to promijenilo

U rekordnom srpnju zbog klima uređaja morali smo uvesti čak 265 GWh električne energije

Objavljeno: 12.08.2023. zagorjeinternational

Iako je u nekim prethodnim vremenima vrhunac potrošnje energije bio u zimskim mjesecima uslijed velikih hladnoća, zadnjih godina svjedočimo da su vrhunci sasvim suprotni i događaju se u ljetnim mjesecima.  

Klimatske promjene i razvoj tehnologije doveli su do masovne penetracije klima uređaja, a kada se na to doda turistički karakter Hrvatske tijekom ljeta s milijunima dodatnih privremenih stanovnika – turista, jasno je da do najveće potrošnje dobara, i to ne samo energetskih, dolazi upravo tijekom srpnja i kolovoza, piše Poslovni.

Ovogodišnji srpanj ostat će upisan u povijesti kao najtopliji mjesec u posljednjih 120.000 godina, kako tvrdi Klimatski institut EU. Zbog izrazito visokih temperatura u prvoj polovici mjeseca trošili smo ogromne količine električne energije za hlađenje. Kako ističu iz udruženja Obnovljivi izvori energije Hrvatske, 17. srpnja između 14 i 15 sati u Hrvatskoj zabilježen je ovogodišnji rekord u potrošnji električne energije, iznosio je čak 3167 megavat sati. Ovo je, navode iz OIEH, i najviša potrošnja u jednom satu otkad postoje mjerenja sofisticiranom opremom. Apsolutni rekord u jednom satu odnosio se i na najveće opterećenje sustava.

–  Zbog povećane potrošnje u srpnju bili smo primorani uvoziti električnu energiju. Ostvarena je izrazito velika proizvodnja hidroelektrana, posebno akumulacijskih HE iz dotoka vode i pražnjenja akumulacija. Termoelektrane na plin su tijekom srpnja ostvarile veliku proizvodnju zbog smanjenja dotoka vode za HE. Zbog uravnoteženja satne bilance bilo je potrebno uvoziti značajne količine električne energije i to čak 265 GWh, dok je maksimalni satni uvoz iznosio 1451 MWh – stoji u analizi OIEH, udruženja kojem je na čelu direktorica Maja Pokrovac.

U dokumentu se dodaje kako je Nuklearna elektrana Krško radila 1,4 posto manjom snagom od nominalne.

No, uz sve izazove kojima svakodnevno svjedočimo, Hrvatska sve više napreduju po pitanju instaliranja kapaciteta obnovljivih izvora energije, a isto tako i korištenja zelene energije u gospodarstvu i društvu. Najnoviji podaci operatera distribucijskog sustava HEP ODS pokazuju kako u Hrvatskoj broj instaliranih solarnih kapaciteta raste iz mjeseca u mjesec te je u lipnju dosegnuo 305,8 MW.

Ukupno su svi OIE u proizvodnji električne energije u prvom polugodištu ove godine sudjelovali sa 61,2 posto. U prvih šest mjeseci ove godine ostvarili smo i značajan izvoz električne energije od 1224 GWh, dok smo u istom razdoblju lani morali uvesti 908 GWh električne energije. Ta je razlika od čak 2132 GWh, a što je prema volatilnim cijenama energije pozitiva od čak 343 milijuna eura.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba