Pronašli rješenje za neke od najvećih problema

Stručnjaci tvrde kako morske alge mogu riješiti globalnu krizu hrane

Objavljeno: 03.08.2023. zagorjeinternational

Prema studiji koju su proveli istraživači na Friedman School, Sveučilišta Tufts u Bostonu, uzgoj morskih algi mogao bi pomoći u rješavanju globalne krize hrane. Istraživači tvrde da morske alge, osim što su “održiva superhrana”, imaju i “značajan potencijal za profitabilno poslovanje”, piše Index.

Nedostižnost zdrave prehrane

Prema studiji koju je objavio časopis Global Food Security sugerira se kako bi uzgoj i prodaja morskih algi mogla imati pozitivan utjecaj na prihode poljoprivrednika u zemljama s niskim i srednjim prihodima s naglaskom na priobalne regije Afrike i Jugoistočne Azije.

Studija iznosi kako bi to moglo pridonijeti rješavanju problema siromaštva te bi se time povećala dostupnost hrane u tim regijama. Profesor nutricionizma na Sveučilištu Tufts, Patrick Webb, vodio je studiju kojom se istaknula nepristupačnost zdrave prehrane kao jedan od vodećih problema u zemljama s niskim i srednjim prihodima. On tvrdi kako si oko 3.5 milijardi ljudi u svijetu ne može priuštiti zdravu hranu, čak ni kad kupuju lokalno, a uzgoj i prodaja morskih algi mogli bi im pomoći u povećanju prihoda i poboljšanju prehrane.

Pozitivne strane

Profesor Webb smatra kako ne treba tražiti nove biljke koje bi se uzgajale, već se treba fokusirati na ono što već raste, kao što su alge. One se već stoljećima uzgajaju u dijelovima Azije tako što ih se veže na konop i pušta ih se da rastu u vodi. Nakon nekoliko tjedana, spremne su za branje i sušenje na suncu.

Istraživači smatraju i kako su alge dobre za okoliš jer je poznato kako one upijaju ugljikov dioksid koji je jedan od uzročnika klimatskih promjena, a neki tvrde i kako one, ako ih se dodaje u stočnu hranu, mogu smanjiti količinu metana.

Webb vjeruje da uzgoj algi može biti dobar čak i ako dođe do promjene klime i zagrijavanja oceana. Za razliku od sječe drveća i uzgoja stoke, alge neće pogoršati klimatske promjene.

Korištenje algi u prehrani

Morske se alge već tradicionalno koriste u prehrani u mnogim istočnoazijskim zemljama. Koriste se za pripremu popularnih jela kao što je sushi, ali se mogu jesti i sirove, kuhane ili pržene u salatama te kao prilozi. Prirodno su slane i često služe kao zamjena za sol, a koriste se i u industriji hrane za proizvodnju zgušnjivača, stabilizatora i emulgatora.Kada se koriste kao dodatak prehrani pružaju važne vitamine i minerale, a neke vrste, poput spiruline, bogate su proteinima i posebno su cijenjene u vegetarijanskoj i veganskoj prehrani. Također, sušene alge su popularna zdrava grickalica.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba