Pokušao dohvatiti granu i nije vidio otrovnicu

Šestogodišnjaka iz Belgije ugrizao poskok u NP Paklenica, spasilo ga što ga je otac nosio do pomoći

Objavljeno: 31.07.2023. zagorjeinternational

Belgijska obitelj Spriet godišnji je odmor provodila u Hrvatskoj. Trećeg dana posjetili su Nacionalni park Paklenica kada se dogodio neugodni susret s opasnom zmijom, prenosi 24sata.

Dječaka Thibauta (6) poskok je ugrizao za prst kada je s obitelji šetao Paklenicom, no obitelj nije bila sigurna je li u pitanju zmija otrovnica. Nesreća se dogodila kada je dječak pored rijeke pokušao dohvatiti granu, ali nije vidio poskoka koji je ležao tamo, otkrio je njegov otac.

Nakon ugriza, dječak se počeo slabo osjećati, a pošto tamo nije bilo signala, morali su se vratiti u park gdje se nalazi stanica za pomoć.

U spašavanju dječakova života važnu je ulogu imao i njegov otac koji ga je nosio na ramenima. Da je dječak sam hodao prema stanici za pomoć, krv bi mu brže kolala tijelom i samim time bi se otrov brže proširio. Nakon što su stigli do parka, djelatnici i pripadnici HGSS-a prevezli su ih u bolnicu.

Majka je fotografirala zmiju te je to kasnije pomoglo u davanju prve pomoći.

Nakon što je dječak prebačen u zadarsku bolnicu, dobio je protuotrov, no tu je nastao i problem jer liječnici nisu bili sigurni koja je preporučena doza pošto je to bio jedini slučaj gdje su djelatnici vidjeli dijete koje je ugrizao poskok.

– Bilo je kao u filmu. Otrov se polako širio s mjesta ugriza, a uzrokuje smrt ako stigne do srca. Kod Thibauta je otrov stigao do pazuha – ispričao je njegov otac.

Od nezgode je prošlo pet dana, a dječak se trenutno nalazi u splitskoj bolnici.

– Liječnici su morali raditi rezove na njegovoj ruci da oslobode pritisak. Kada to zacijeli moći ćemo otići – govori otac te dodaje kako se povratku kući nadaju početkom ovog tjedna.

Roditelji su ljuti te upozoravaju ostale turiste na moguću opasnost koje ni sami nisu bili svjesni.

– Nigdje nije bilo znakova upozorenja – tvrdi otac.

Ravnateljica NP Paklenica, Natalija Andačić, istaknula je kako su ugrizi otrovnica iznimno rijetki, piše Telegram.

– Sjećamo se samo jednog slučaja u posljednjih dvadeset godina gdje je otrovnica ugrizla posjetitelja – rekla je ravnateljica te istaknula kako su djelatnici parka uvijek spremni uskočiti u pomoć. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba