Na maloj kuharskoj radionici ‘Zdravo i fino’ djeca su na praktičan i zabavan način osvijestila važnost pravilne prehrane

LOŠINJ: Zabočki klinci oduševili vještinama u pripremi zdravih jela

Objavljeno: 20.07.2023. zagorjeinternational

Društvo “Naša djeca“ Zabok u sklopu promotivnih aktivnosti projekta ‘Zdravo i fino’, a u suradnji s DND Mali Lošinj, sredinom srpnja organizirali su radionicu zdravoga kuhanja za djecu na Lošinju. Na maloj kuharskoj radionici djeci se na praktičan i zabavan način, uz razgovor o hrani i njenom utjecaju na zdravlje, osvijestilo važnost zdrave i pravilne prehrane te ih se potaknulo na usvajanje zdravih prehrambenih navika i pokazalo kako da samostalno pripremaju nekoliko jednostavnih i zdravih međuobroka. Doručak i međuobroci posebno su važni tijekom dana, jer održavaju potrebnu dnevnu energiju, potrebnu za učenje, slobodne aktivnosti i igru.  

Nakon igre sortiranja zdravih i nezdravih namirnica, pripremao se ukusan i zdravi smoothie – Zelenko, umak od suhih rajčica i pelatea, Humus – namaz od slanutka i naravno zdrava slastica – Orijentalne sezamove kuglice sa suhim grožđicama, marelicama, brusnicama i datuljama, tzv. energetska bomba. Koristile su se zdrave raznolike namirnice, kao što su svježe voće i povrće, sjemenke te orašidi, bogati mineralima, vitaminima, biljnim masnoćama i prirodnim šećerima. Djeca su rezala i sjeckala povrće kako bi dekorirala svoje zdrave sendviče s humusom, a na kraju su sve degustirali i slasno pojeli!

Za uspomenu na radionicu, djeca su dobila bedževe s porukama, olovke i privjeske ‘Zdravo i fino’ te recepte kako bi mogli i doma sa svojim roditeljima spremati zdrava i fina jela.

Prezentaciji i degustaciji nisu mogle odoljeti niti voditeljice i predsjednica DND-a Mali Lošinj, ravnateljica lječilišta Veli Lošinj, ravnateljica Osnovne škole Mali Lošinj te predstavnici Gradskog društva Crvenog križa Mali Lošinj koji su bili oduševljeni jelima, aktivnim sudjelovanjem djece te načinom na koji se djecu podučava pravilnoj prehrani.  

Radionicu je vodila Snježana Krpes te asistenti projekta ‘Zdravo i fino’ Vjekoslav Flegar, Anja Kolarić, Jana Borovčak, članovi Dječjeg foruma i Dječjeg Gradskog vijeća Helena Ban i Jakov Marković uz voditeljicu projekta Jasenku Borovčak. Posebnost gostovanja i suradnje s DND-om Mali Lošinj ovaj put je bila i u tome što je kuharski tim ‘Zdravo i fino’ DND-a Zabok pripremio i zdravi domjenak za sudionike izvještajne Skupštine DND-a Mali Lošinj, koja se održala za vrijeme boravka na Lošinju.  

– Cilj europsko nagrađivanog projekta ‘Zdravo i fino’ jest promovirati, odgajati i podučavati djecu i mlade o zdravoj prehrani, stjecanju zdravih prehrambenih navika i zdravih stilova života te pružiti informacije o sve većem problemu pretilosti u djece i mladih. Projekt sufinancira Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a provodi se u partnerstvu sa Savezom društava “Naša djeca“ Hrvatske te je i posjet DND-u Mali Lošinj jedna, moglo bi se reći, obiteljska suradnja unutar velike mreže DND-ova u cijeloj Hrvatskoj. Hvala Društvu “Naša djeca“ Mali Lošinj na domaćinstvu i dobrom društvu te zahvaljujemo Lječilištu Veli Lošinj i Gradskom društvu Crvenog Križa Mali Lošinj na gostoprimstvu i osiguranom smještaju – kazala je tajnica DND-a Zabok Jasenka Borovčak.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba