Međunarodni je dan ljubljenja!

DANAS OSKULIRAJTE! Znate li što to znači?

Objavljeno: 06.07.2023. zagorjeinternational

Međunarodni dan ljubljenja vuče svoje korijene još iz 19. stoljeća, ali se kao priznat međunarodni dan spominje tek od 2006. godine s ciljem slavljenja ljubljenja i njegova mjesta u našim životima. U nastavku vam donosimo nekoliko zanimljivosti koje je objavio portal o zdravlju ADIVA.

Prednosti i užitak

Osim što pobuđuje pozitivan osjećaj sreće, ljubljenje je korisno jer sagorijeva šest kalorija u minuti, doprinosi većoj proizvodnji sline koja pročišćava usta, pridonosi jačanju imuniteta jer nas navikava na bakterije našeg partnera, može nas osloboditi stresa, a u nekim slučajevima i ublažiti alergijske simptome.

Postoje mnoge teorije zašto se ljudi ljube. Najpopularnija teza je ta da ljubljenjem isprobavamo kompatibilnost s budućim partnerom. Dok se ljubimo ne razmjenjujemo samo slinu s našim partnerom nego i feromone te na taj način naše tijelo testira je li osoba koju ljubimo potencijalni kandidat za parenje ili ne.

Moderni antropolozi vjeruju da je ljubljenje nastalo od ‘eksimskog poljupca’, prakse trljanja noseva među Eskimima. Noseve su trljali i narodi na brojnim pacifičkim otocima što je sve dovelo do zaključka da je ljubljenje osluškivanje mirisa druge osobe te njene kompatibilnosti s našim tjelesnim hormonima.

Popularna je i teorija majčinog hranidbenog poljupca. Ona tvrdi da današnji poljubac potiče od majčinog nježnog poljupca upućenog djetetu iz davnih vremena. Tim su poljupcem majke davale djetetu na usta sažvakanu hranu što je stvorilo osjećaj zaštićenosti. Baš je taj osjećaj ostao duboko urezan u našu kolektivnu svijest, a koji se tijekom tisućljeća opedmetio u poljupcu.

Fun facts

Jeste li znali da je…

-najduže zabilježeno ljubljenje trajalo 58 sati, 35 minuta i 58 sekundi? Rekord su postavili supružnici Tajlanđani Ekkachai Tiranarat i Laksana Tiranarat koji su i prije toga držali svjetski rekord u ovoj disciplini

-znanstveni termin za ljubljenje je oskulacija? Kada sljedeći put odlučite nekoga poljubiti recite toj osobi: ˝Idemo oskulirati˝

-francuski poljubac uključuje rad čak 34 mišića?

-odrasla osoba provede dva tjedna u ljubljenju tijekom svojeg života?

-običaj ljubljenja mladenaca na današnjim vjenčanjima potječe od starorimske tradicije kod koje je poljubac služio kao praksa potpisivanja ugovora?

poznata Kama Sutra spominje čak 30 vrsta poljubaca, među njima i ‘okršaj jezicima’?

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba