Projekt vrijedan 1.001.682,59 eura omogućuje odlaganje za 52 vrste otpada

Ovo je novo izgrađeno i opremljeno fiksno reciklažno dvorište u Varaždinskoj županiji

Objavljeno: 04.07.2023. zagorjeinternational

Grad Varaždin završio je s provedbom projekta “Uspostava reciklažnog dvorišta Varaždin“ u okviru kojeg je izgrađeno i opremljeno novo fiksno reciklažno dvorište u zoni  Motičnjak u koje kućanstva s područja svih deset naselja u sastavu Grada Varaždina, koja koriste javnu uslugu sakupljanja komunalnog otpada, mogu bez dodatne naknade odložiti ukupno 52 vrste otpada.

Projekt se provodio u razdoblju od 11. lipnja 2021. do 11. lipnja ove godine. Tehnički pregled obavljen je 23. svibnja 2023. godine, nakon čega je izdana uporabna dozvola koja je postala pravomoćna 25. svibnja ove godine, a ukupna vrijednost projekta iznosi 1.001.682,59 eura, od čega je projekt s 452.984,05 eura financiran sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda.

Reciklažno dvorište je građevina namijenjena razvrstavanju, mehaničkoj obradi i privremenom skladištenju posebnih vrsta otpada i ima značajnu ulogu u ukupnom sustavu gospodarenja otpadom kao poveznica kojom jedinice lokalne samouprave osiguravaju vezu između građana, ovlaštenih skupljača i ovlaštenih obrađivača. Godišnje se planira putem predmetnog reciklažnog dvorišta prikupiti 700 tona odvojenog otpada, a glavni cilj projekta uspostave novog reciklažnog dvorišta u Varaždinu je povećanje stope odvojeno prikupljenog komunalnog otpada koji se može koristiti kao sekundarna sirovina ili energetski uporabiti, čime će se ujedno smanjiti količina miješanog komunalnog otpada i količina otpada koji se odlaže na odlagališta.

U okviru projekta provedene su i izobrazno – informativne aktivnosti kojima je obuhvaćeno minimalno 80 posto stanovništva na području obuhvata projekta, a čija svrha je svrha informirati građane o važnosti razvrstavanja otpada, mogućnostima odlaganja istog putem predmetnog reciklažnog dvorišta te o mogućnosti recikliranja i ponovne oporabe otpada, kao i benefitima tih postupaka.

Za više informacija o projektu posjetite stranice Grada Varaždina.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba