Veliki korak naprijed

Općina Jalžabet kreće u izradu akcijskog plana energetskog održivog razvoja i prilagodbe klimatskim promjenama

Objavljeno: 30.06.2023. zagorjeinternational

Načelnik Jalžabeta Rajko Solar potpisao je prošlog tjedna ugovor s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za izradu SECAP-a – Akcijskog plana energetskog održivog razvoja i prilagodbe klimatskim promjenama. Općina je time postala dio SECAP tima koji broji više od 10.000 lokalnih i regionalnih samouprava iz 57 zemalja Europe. 

SECAP daje detaljni pregled potrošnje energije i emisije stakleničkih plinova u lokalnoj samoupravi te definira mjerljive aktivnosti za smanjenje emisija, identificira mjere energetske učinkovitosti, uključuje ciljeve za korištenje obnovljivih izvora energije te se istovremeno cjelokupna situacija promatra i iz aspekta energetskog siromaštva. Također sadržava mjere za održivu prilagodbu klimatskim promjenama, orijentirajući se na lokalne rizike poput poplava ili toplinskih valova.

– Svima je već poznato koju važnost Općina Jalžabet pridodaje području ekologije, zaštite okoliša i prirode čime se, ne samo čuva okoliš, već i zdravlje naših sumještana. Cjelokupnu priču započeli smo kampanjom “JAeko“, a sada ju nastavljamo novom inicijativom – poručili su iz Općine.

Općini je odobren projekt u iznosu od 12.500 eura koji će se sufinancirati u iznosu od 40 posto od strane Fonda, a uz to, odlukom Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Općina je dobila i 30.000 eura za izgradnju pješačke i biciklističke staze. 

– Općinska uprava i dalje će vrijedno pripremati i prijavljivati projekte na sve dostupne nacionalne i EU javne pozive, a sve s ciljem napretka i razvitka Općine Jalžabet – poručili su iz Općine. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba