KRAPINA MOJA, KAK' IMAM TE RAD: Naučimo se održavati NAŠ GRAD čistim!

KORISTITE LI PRAVILNO ZELENE SPREMNIKE? Počnite sortirati već danas

Objavljeno: 15.06.2023. zagorjeinternational

Drage Krapinčanke i Krapinčani, jeste li svjesni da je sprječavanje nastanka otpada te pravilno razvrstavanje otpada najbolje za okoliš, očuvanje prirode i ljepote vašeg grada? Znate li da otpad nastao u kućanstvima čini velik dio u ukupno proizvedenom otpadu, a obuhvaća različite vrste otpada: miješani komunalni otpad, električni i elektronički otpad, otpadni papir i karton, otpad od plastike…? Nažalost, iako postoje mogućnosti predaje i organiziranog odvoza različitih vrsta otpada, neodgovorni pojedinci ugrožavaju okoliš, kao i zdravlje djece. Zbog pomiješanih nečistoća, nesortirani otpad ne može se reciklirati, već se mora odvesti na odlagalište otpada.

Vrijednost sortiranja

Kao što znamo, naša su mjesta lijepa koliko su čista. Za ljepotu okoliša u Krapini i okolici svakodnevno se brine komunalno poduzeće KRAKOM d.o.o., no sada je vrijeme da svaki pojedinac da svoj doprinos.
Upravo zato Grad Krapina provodi projekt: “Izobrazno – informativne aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom Grada Krapine”, sufinanciran od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, u sklopu kojeg će svaki građanin moći otkriti vrijednost sortiranja otpada.


U svojem kućanstvu, kao što znate, uz plavu kantu za papir i žutu kantu za plastiku, imate zelenu kantu za miješani komunalni otpad, koji se odvozi na odlagalište u Gorjak, no zajednički je cilj smanjenje količina miješanog komunalnog otpada te povećanje količina skupljenog korisnog otpada koji se može reciklirati i ponovno upotrebljavati.

Što u zelenu kantu?

A ono što se ne može razvrstati, odlaže se upravo u zelenu kantu, u koju ide miješani komunalni otpad. Prema odredbama Zakona o održivom gospodarenju otpadom, miješani komunalni otpad je otpad iz kućanstva i otpad iz trgovina, industrije i iz ustanova koji je po svojstvima i sastavu sličan otpadu iz kućanstva, iz kojeg posebnim postupkom nisu izdvojeni pojedini materijali te je u Katalogu otpada označen kao 20 03 01. Tu spadaju onečišćene vrećice, onečišćeni papir i folije za omatanje hrane, onečišćeni ubrusi i maramice, spužve, vata, vrećice iz usisavača, otpad od metenja, opušci, higijenski ulošci, naljepnice, tapete, britvice te ambalaža neprikladna za reciklažu (višeslojna od plastike i aluminija, ambalaža lijekova) i slično.

Promijenite svoje navike već danas i počnite SORTIRATI, jer samo svjesnim promjenama možete doprinijeti smanjenju količine otpada koji se odlaže na odlagališta.
Projekt “Izobrazno – informativne aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom Grada Krapine” financiran je u 40-postotnom iznosu sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba