Dvanaest škola iz Varaždinske županija obuhvaćeno projektom solarne energije

“Dobit ćemo dodatnih 300 kilovata instalirane snage i tako smanjiti troškove energenata”

Objavljeno: 14.06.2023. zagorjeinternational

U Županijskoj palači u Varaždinu održana je Uvodna konferencija projekta “Povećanje kapaciteta obrazovnih ustanova Varaždinske županije za proizvodnju solarne energije”, a riječ je o projektu koji se sufinancira kroz Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora (EGP) od strane Islanda, Lihtenštajna i Norveške kroz nacionalno sufinanciranje Republike Hrvatske u iznosu od 298.542,31 eura, dok ukupna vrijednost projekta iznosi 351.226,25 eura.

Ukupno je dvanaest osnovnih i srednjih škola kojima je osnivač Varaždinska županija uključeno u spomenuti projekt. To su OŠ Klenovnik, OŠ Maruševec, OŠ Ivanec, OŠ Ludbreg, OŠ Petrijanec, OŠ Sveti Đurđ, OŠ Trnovec, OŠ Vinica i OŠ Sračinec, Elektrostrojarska škola, Gospodarska škola te Strojarska i prometna škola, a na njima će biti instalirane fotonaponske elektrane.

22 mjeseca

Projekt su predstavili pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek i Saša Gregurinčić, stručni suradnik iz Javne ustanove za razvoj Varaždinske županije koji je naznačio kako je predviđeno trajanje projekta 22 mjeseca, te kako projekt objedinjuje ukupno 12 pilot projekata na odgojno-obrazovnim ustanovama.

– Na osam lokacija odvijat će se izgradnja fotonaponskih elektrana, a na četiri lokacije odvijat će se dogradnja već postojećih fotonaponskih elektrana za vlastitu potrošnju. Očekujemo smanjenje godišnje emisije CO2, smanjenje ovisnosti o uvozu energije, ali i podizanje svijesti o korištenju energije iz Obnovljivih izvora energije – rekao je Gregurinčić.

Pročelnik Huđek je u svom obraćanju naglasio kako je Varaždinska županija prošle godine za ukupnu energiju, toplinsku i električnu, morala izdvojiti čak 1,7 milijuna eura, što predstavlja 20 posto svih decentraliziranih sredstava koja su Županiji dodijeljena za funkcioniranje osnovnog i srednjeg školstva.

Važna poruka učenicima 

– S provedbom ovog projekta ćemo dobitidodatnih 300 kilovata instalirane snage u vidu krovnih mrežnih centrala koje će proizvoditi električnu energiju. Smanjit ćemo troškove energenata, ali i uvesti jednu novu dimenziju u obrazovni sustav, jer ne samo da ćemo na krovovima imati elektrane, nego ćemo poslati i jednu određenu poruku našim učenicima koliko su važne obnovljive energije odnosno koliko je važan projekt zaštite okoliša. Ovaj projekt se može gledati kroz financijsku i edukacijsku perspektivu, ali i perspektivu zaštite okoliša, što je jedna dodana vrijednost samome projektu – rekao je Huđek.

Ravnatelj Elektrostrojarske škole Varaždin Igor Kos zahvalio se Županiji što razvija jedan sustav digitalnog i zelenog.

– Ovo je zasigurno jedan korak više, a Elektrostrojarska škola će sasvim sigurno nadograditi svoju solarnu centralu, te ćemo uštedjeti na električnoj energiji. To je jako važno. Tako da mogu samo konstatirati da sam sretan i zadovoljan što živim u Varaždinskoj županiji i što radimo i djelujemo u ovom sustavu koji razmišlja digitalno, zeleno i pametno – zaključio je ravnatelj Kos. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba