Obnavlja se 18 bolnica, 156 škola i vrtića, 1300 kilometara prometnica…

Hrvatska iskoristila svih 1,1 milijardi eura sredstava iz Fonda solidarnosti za obnovu od potresa

Objavljeno: 12.06.2023. zagorjeinternational

Hrvatska je, s 9. lipnja, iskoristila obje alokacije Fonda solidarnosti za zagrebački i petrinjski potres te su zaprimljeni zahtjevi za nadoknadu sredstva u iznosu od 1,1 milijardi eura.

Alokacija u iznosu od 683,7 milijuna eura, 22 dana prije roka premašena je za sedam milijuna i iznosi 691 milijuna eura, dok je alokacija za petrinjski potres u iznosu od 319 milijuna eura iskorištena još 11. svibnja 2023. godine, odnosno 50 dana prije zadanog roka, i trenutna realizacija iznosi 412 milijuna eura.

Premda je izvorno namijenjen za financiranje vraćanja u stanje prije potresa, Hrvatska koristi Fond solidarnosti za sufinanciranje zahtjevnih radova konstrukcijske i cjelovite obnove, kako bi udovoljili suvremenim zahtjevima te naraštajima koji dolaze ostavili sigurnije, energetski učinkovite i otporne zgrade.

U razdoblju provedbe sredstava pomoći iz Fonda solidarnosti sklopljeno je 1330 ugovora, koji uključuju 609 korisnika te 304 građevinske tvrtke. Na obnovi je ukupno angažirao čak 10.500 građevinskih radnika. Radovi obnove obuhvaćaju 18 bolnica i 56 ostalih zdravstvenih ustanova, 156 škola i vrtića, 26 fakulteta, 250 zgrada kulture i kulturne baštine, 100 kilometara mreže javne vodoopskrbe i odvodnje, preko 1300 kilometara prometnica, 77 mostova, 40 propusta, šest kilometara tramvajskih pruga i četiri željezničke građevine. Također, dodatno se kroz Fond financira privremeni smještaj, izgradnja 131 tipske montažne kuće, nabavljena je oprema za preko 300 vatrogasnih postrojbi te se financira sanacija nasipa, obaloutvrda i klizišta. 

Podsjetimo, Republici Hrvatskoj je temeljem zahtjeva Vlade, odobreno ukupno milijardu i tri milijuna eura pomoći iz europskog Fonda solidarnosti za sanaciju šteta nastalih potresom, a rok za korištenje sredstava Fonda solidarnosti produljen je do 30. lipnja.

Inače, ukupna vrijednost ugovorenih projekata obnove iznosi 3,3 milijarde eura za koje je iz Fonda solidarnosti predviđeno 1,003 milijarde eura, dok će se započeti projekti obnove završiti sredstvima Nacionalnog plana oporavka i otpornosti u iznosu od 1,2 milijarde eura, sredstvima državnog proračuna u iznosu od jedne milijarde eura te kroz druge izvore financiranja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba