FOTO I VIDEO: U Kumrovcu na veliku vježbu izašli hitna, interventna policija i vatrogasci

EKSPLODIRALA KOTLOVNICA NA STADIONU! Pedeset ozlijeđenih, sve zagorske žurne službe intervenirale spremno i koordinirano

Objavljeno: 06.06.2023. zagorjeinternational

Zvuci sirena iz 28 vozila hitni službi koje su izišle na intervenciju parale danas su inače tihi kumrovečki kraj. Srećom, radilo se samo o vježbi koju po peti put provodi Zavod za Hitnu medicinu Krapinsko – zagorske županije.

Radilo se tu o posebnoj vježbi, barem po veličini, naime u stadionu u Razvoru došlo je do eksplozije kotlovnice i ozlijeđeno je 50 ljudi te je na teren izišlo 230 pripadnika hitne, interventne policije i vatrogasaca koji su koordinirano morali pristupiti vježbi kako bi imali što manje stradalih.  

Velik broj stradalih

– Nakon eksplozije dogodilo se urušavanje te je bilo potrebno obaviti intervenciju od strane vatrogasaca koji su obavili gašenje požara i pripremanja mjesta za sigurnost i transport ozlijeđenih na mjesto predviđeno za trijažu. Nakon toga, mi postupamo u medicinskoj službi prema principu velikih nesreća budući da se radi o puno ozlijeđenih. Mi smo time željeli pokazati spremnost, svake službe same za sebe i u zajedničkoj interakciji. Uz to javnosti pokazati koliko smo spremni odgovoriti u datoj situaciji – objasnio je današnju vježbu ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu KZŽ Krešimir Božić te naglasio kako osim pripadnika Hitne i vatrogasaca tu su danas bili i pripadnici policije, centra 112, Crveni križ, a sudjeluju još i Opća bolnica Zabok i Dom zdravlja.

Privođenjem kraju intervencije u Kumrovcu, sama vježba nije gotova, jer unesrećene je potrebno, ovisno o ozljedama, dovesti do odgovarajuće bolnice, nakon čega će vježba dobiti svoju konačnu ocjenu.

– Imamo tu i kontrolore koji prate jesu li ti pacijenti stigli u datom trenutku do bolnice, ako nisu, takvi pacijenti se proglašavaju mrtvima. Naravno, to je nama onda kasnije pitanje za evaluaciju, kontrolu i daljnje konzultacije s našim timovima. Za sad su dobre vijesti, radimo distribucijski ključ što znači da pacijente sortiramo po bolnicama, osim OB Zabok, u scenariji su uključene i bolnice Sveti Duh, KBC Sestre milosrdnice, Traumatološka, Rebro, KB Dubrava. Radimo po realnom vremenu i zbog toga će se naša vježba odužiti – poručio je ravnatelj Božić.

Uloga medicinskih sestara

Upravo kada je riječ o unesrećenima, njih 50 je učenika Srednje škole Pregrada.

– Prije svega, velika nam je čast što nas je KZŽ i odjel Hitne pozvao na ovako okupljanje koje puno znači za učenike. Oni tako dobiju dojam koliko je važna uloga medicinske sestre svaki dan i u stvarnom životu te koliko znači njihova pomoć u spašavanju života. Pola trećeg razreda, pola četvrtog srednje škole, neki su imali lakše, neki teže, a neki su nažalost preminuli, ali svi su imali svoju ulogu i savršeno su ju odradili – kazala je profesorica Iva Kolarec iz Srednje škole Pregrada.  

Lokacije na kojima se događaju nesreće je gotovo nemoguće predvidjeti, stoga odabir gdje odraditi vježbu je iznimno bitan.

– Bilo nam je drago vidjeti da su sve žurne službe KZŽ stvarno spremne intervenirati kod svih kriznih situacija poput ove danas vježbe u Kumrovcu i gdje vidimo stvarno da od hitnih službi: vatrogastva, policije, crvenog križa, HGSS-a… Svi su oni spremni da u kratkom roku interveniraju kod ovakvih situacija – rekao je kumrovečki načelnik Robert Šplajt te istaknuo kako mu je drago što se takva vježba odvija ovdje u Kumrovcu na stadionu u sklopu društveno – kulturnog centra koji ima kapacitete za velike vježbe gdje svi skupa mogu pokazati svoju spremnost.  

U današnju vježbu bile su uključene i domaće snage.  

– Naravno da je tu uključena i civilna zaštita općine Kumrovec i naš DVD Kumrovec. Moram stvarno isto izraziti jedno zadovoljstvo sa spremnošću naše ekipe za takve vrste intervencije. Nadamo se da ubuduće nećemo imati problema s takvim situacijama i nadamo se da ćemo i ubuduće imati samo vježbe spremnosti za, ne daj Bože, veće ugroze koje nam svakodnevno prijete – poručio je načelnik Šplajt.

Izvrsno odrađeno

Iako, tijekom godine svaka služba ima svoje vježbe, zajedničke su ipak rjeđe.  

– U ovoj vježbi koja je bila primarno civilne zaštite, vatrogasci su sudjelovali u onom dijelu koji po scenariju bio predviđen kao gašenje požara i osiguravanje samog mjesta događaja, pretraživanje, odimljavanje i pomoć izvlačenja unesrećenih. Na samoj vježbi sudjelovali su djelatnici Zagorske javne vatrogasne postrojbe i pripadnici DVD-a Kumrovec. Sve ukupno smo imali tri vozila i 12 vatrogasaca. Ovo nije tipična naša vježba, ali mislim da smo se dobro uklopili u ovaj segment koji se od nas tražio, dakako mi kao služba smo izvježbavali koordinaciju s drugim službama – napomenuo je zapovjednik Marijan Lovrenčić.

Ni krapinsko – zagorski župan Željko Kolar nije propustio doći i uvjeriti se u spremnost zagorskih žurnih službi.

– Kao laik, ono što mogu vidjeti je velika usklađenost 230 sudionika u radnjama. Vidi se motiviranost i angažiranost samih sudionika koji su ovu vježbu vrlo ozbiljno shvatili. Pojedinačno znanje je sjajno, a na nam je da ih sinkroniziramo kada imamo velike nesreće. Zbog toga smo samo u ovoj godini imali tri veće vježbe. Ono što se danas posebno moglo vidjeti dobro opremljenost službi. Danas smo predstavili novo zapovjedno vozilo iz projekta CRO-SI-SAFE. Dodatna analiza koja se radi nakon takvih vježbi pokazati i neke detalje koje bi nam mogli omogućiti u budućnosti budemo još bolji – zaključio je župan te uputio čestitke sudionicima na odlično odrađenoj vježbi.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba