KZŽ nagradila najbolje učenike s 1300 eura i najbolju inovaciju s 5000 eura

INVEST IN ZAGORJE: Evo tko su najbolji startup timovi

Objavljeno: 17.05.2023. zagorjeinternational

U prostorima Poduzetničkog centra Krapinsko – zagorske županije, a u sklopu konferencije “Invest in Zagorje” održano je pitch natjecanje “Powering Health Innovation Pitch” startupova s inovativnim idejama za zdravstvenu industriju. U dijelu konferencije “Pitch timovi – kreiraj svoju budućnost” svoja rješenja problema i izazove u zdravstvenoj industriji predstavilo je devet timova mladih inovativnih poduzetnika – učenica i učenika zagorskih srednjih škola koji su se bavili različitim aspektima zdravstvenih problema, od tehnoloških rješenja do organizacijskih i poslovnih modela. Svaki tim imao je tri minute za predstavljanje svog proizvoda nakon čega im je stručni žiri u sastavu Igor Marinović (IN2 GRUPA), Filip Stipančić (LEAN startup), Siniša Šoštarić (Akromion), Poslovni klub Skup za Zagorje, pročelnica županijskog Upravnog odjela za javnu nabavu i EU fondove Vlatka Mlakar te zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek, postavljao pitanja kroz koja su oni imali priliku detaljnije objasniti na koji način bi njihov proizvod pomogao u zdravstvu. 

Na mladima svijet ostaje 

Član žirija Filip Stipančić objasnio je koji su bili kriteriji za odabir najboljeg rješenja te napomenuo kako su se četiri tima istaknula svojom prezentacijom i kvalitetom svojih ideja, a to su: Tim 1 Bad Health, Tim 2 Healthy Future, Tim 5 For Efficas i Tim 9 Sestrinstvo. 

Najbolje rješenje dao je Tim 5, Tim For Efficas u sastavu Santana Barušić, Antonija Palatinuš, Karlo Jerneić i Jurica Črepinko. Timu je nagradu Krapinsko-zagorske županije od  1300 eura uručila zamjenica župana Jasna Petek. Učenik Srednje škole Zlatar i član pobjedničkog tima zahvalio je žiriju što je nagradio njihovu ideju, trud i požrtvovnost. Dodao je i kako im je ova nagrada prije svega poticaj za daljnji razvoj njihovih ideja i ideja drugih poduzetnika te općenito startupova diljem Krapinsko – zagorske županije. S njime su se složili i njegovi kolege koji su pak naglasili kako su ovu nagradu osvojili zajedničkim radom čime su pokazali i kako zajedništvo uvijek pobjeđuje.

– Osmislit ćemo novu i bolju verziju proteze za donje udove koja bi bila pogodna za svakodnevno korištenje, ali i za korištenje u vodi. Našom inovacijom riješit ćemo probleme oscilacije za ostatkom zdrave noge, nepristupačne cijene, preteške naprave, lajnera koji steže bataljak tijekom cijelog dana, te će ovo biti prva proteza prikladna za suhe i vlažne uvjete – istaknuli su učenici u samoj prezentaciji.

Na njihovom uspjehu čestitala im je i zamjenica Petek te pritom poručila i ostalim mladim timovima kako su svi oni pobjednici zato što su stekli nova znanja i vještine kao i poznanstva te novu metodologiju.  

– Čestitam vam što ste imali hrabrosti ući u neko novo i relativno nepoznato područje, a koje je jako važno nekome iz vaše zajednice. Sanjajte svoje snove, razmišljajte i o nemogućem, puno učite i kako je jedan pametan čovjek jednom rekao – Ako ciljaš u mjesec, sletjet ćeš u zvijezde  – poručila je učenicima Petek.  

Startup 

U završnom dijelu današnje konferencije, održano je i natjecanje Powering Health Innovation Pitch te F***up chat na temu neuspjeha u profesionalnom i privatnom životu. 

U natjecanju Powering Health Innovation Pitch je 11 start-upova, koji djeluju u sklopu hrvatske zdravstvene industrije, prezentiralo svoje ideje i projekte. Stručni žiri je nakon predstavljanja ideja i njihovoj primjenjivosti u zdravstvu, ispitivanja i dodatnih pojašnjenja najboljom inovacijom proglasio onu startupa PsyFlux, koji je razvio personalizirani 3D implantat za rekonstrukciju defekata lubanje. Naime, godišnje se u Europskoj uniji izvodi između 10.000 i 20.000 operacija kranioplastike. Ovim se rješenjem, uz niži trošak i kraći operativni zahvat, poboljšava postoperativno stanje pacijenta. Za svoju inovaciju PsyFlux je od Krapinsko-zagorske županije osvojio nagradu od 5000 eura, koju je pobjednicima uručio župan Željko Kolar. Osim novčane nagrade, pobjednički startup osvojio je i dva sata mentorstva s vrhunskim investitorima i stručnjacima Svjetskog investicijskog foruma poslovnih anđela te studijsko putovanje u Berlin i nagradu Hrvatske gospodarske komore.

Iz startupa PsyFlux naglasili su kako im je svaka ovakva prilika poticaj za daljnji razvoj i obećali kako će nastojati ispuniti očekivanja stručnog žirija. Istaknuto je i kako ova nagrada predstavlja izvrsnu priliku za pobjednički startup i njihov razvojni tim, pružajući im dodatnu mogućnost predstavljanja svoje ideje i umrežavanja s investitorima i stručnjacima u industriji zdravstva. Upravo ova vrsta podrške može biti ključna za daljnji rast i uspjeh njihovog projekta, što će omogućiti i ostvarenje svog punog potencijala i doprinesu inovacijama u zdravstvu. 

Inovacije je u sklopu projekta Powering Health Innovation Pitch ocjenjivao žiri u sastavu Ivan Grgić – Croatia Osiguranje, Nikola Juranić – IN2 GRUPA, Ivana Kolar – Julius Rose i Poslovni klub Skup za Zagorje, Lara Čavlek – Seed&Foster, Renata Brkić – Feelsgood, Ognjen Bagatin – Poliklinika Sinteza, Goran Karačić – DELOITTE, Helena Matuša – Poduzetnički centar Krapinsko-zagorske županije i Dragan Sabljić – EDIH.  Najbolji startup proglasio je Dragan Sabljić, koji je pojasnio kako su imali tešku odluku, no pri odabiru najboljeg vodili su se potencijalom inovacije za njeno korištenje u zdravstvu u budućnosti, kao i njenom utjecaju na ljude.  

Važno je naučiti 

Završni panel je na temu ‘F***UP CHAT’ okupio Gordana Kožulja, DELOITTE, Aidu Kirlin – IN2 GRUPA, Kristinu Ercegović, Žene i novac/Zaokret d.o.o., Kristijana Škaricu – Gepek, Branku Topolovec – BD Grupa te moderatoricu Mirnu Radošević. Sudionici su pričali o svojim neuspjesima i izazovima koje su imali u profesionalnom i privatnom životu. Cilj ovog dijela programa bio je naglasiti da su neuspjesi neizbježni u poduzetništvu, ali i u životu općenito te da je važno iz njih naučiti i nastaviti dalje. 

Direktorica Poduzetničkog centra Krapinsko-zagorske županije Helena Matuša na kraju je zahvalila svima prisutnima na velikoj podršci, svom timu na velikom trudu uloženom u organizaciju konferencije te velikom broju poduzetnika koji su na njoj sudjelovali.

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar na završetku prve konferencije ‘Invest in Zagorje’ zahvalio je svima na podršci kazavši kako su danas mladima dokazali da ih se sluša, ali i da oni sami moraju uzeti stvari u svoje ruke kako bi nešto promijenili u budućnosti.

– Bilo mi je zadovoljstvo vidjeti toliko uspješnih ljudi na jednom mjestu. Uvriježeno je pravilo da se u Hrvatskoj možete istaknuti i napraviti iskorak samo ako radite u Zagrebu, možda Splitu, Osijeku i Rijeci te da su svi ostali prostori osuđeni na stagniranje. Mi se s time nikako ne mirimo i stalno idemo s inovacijama, novim projektima i programima. Hvala i svima vama što nam u tome pomažete i vidimo se sljedeće godine na drugoj konferenciji Invest in Zagorje – poručio je župan Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba