KRAPINA MOJA, KAK' IMAM TE RAD: Naučimo se održavati NAŠ GRAD čistim!

POČNI SORTIRATI VEĆ DANAS: Plava, žuta i zelena – tri boje koje tvoju okolinu čine ljepšom i zdravijom za život

Objavljeno: 15.05.2023. zagorjeinternational

Drage Krapinčanke i Krapinčani, jeste li svjesni da je sprječavanje nastanka otpada te pravilno razvrstavanje otpada najbolje za okoliš, očuvanje prirode i ljepote vašeg grada? Znate li da otpad nastao u kućanstvima čini velik dio u ukupno proizvedenom otpadu, a obuhvaća različite vrste otpada: miješani komunalni otpad, električni i elektronički otpad, otpadni papir i karton, otpad od plastike…? Nažalost, iako postoje mogućnosti predaje i organiziranog odvoza različitih vrsta otpada, neodgovorni pojedinci ugrožavaju okoliš, kao i zdravlje djece. Zbog pomiješanih nečistoća, nesortirani otpad ne može se reciklirati, već se mora odvesti na odlagalište otpada.

Kao što znamo, naša su mjesta lijepa koliko su čista. Za ljepotu okoliša u Krapini i okolici svakodnevno se brine komunalno poduzeće KRAKOM d.o.o., no sada je vrijeme da svaki pojedinac da svoj doprinos.
Upravo zato Grad Krapina provodi projekt: “Izobrazno – informativne aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom Grada Krapine”, sufinanciran od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, u sklopu kojeg će svaki građanin moći otkriti vrijednost sortiranja otpada.

Što ide kamo?

U svojem kućanstvu, kao što znate, imate zelenu kantu za miješani komunalni otpad, koji se odvozi na odlagalište u Gorjak, no zajednički je cilj smanjenje količina miješanog komunalnog otpada te povećanje količina skupljenog korisnog otpada koji se može reciklirati i ponovno upotrebljavati.

Kako to postići?

Pravilnim odvajanjem otpada u domaćinstvu i odlaganjem u za to predviđene spremnike na kućnom pragu, zelenim otocima ili reciklažnom dvorištu. Uz zelene, tu su i plave i žute kante za korisni otpad, koji se odvozi u postrojenje za sortiranje, kako bi se tako dodatno odstranile nečistoće te se popravile nenamjerne greške u sortiranju koje su napravili korisnici. Plastični materijali razdvoje se dodatno po vrstama, a papir se odvaja od kartona.

U plave kante tako treba odlagati novine, časopise, prospekte, kataloge, kalendare, bilježnice, knjige, slikovnice, pisaći i kopirni papir, pisma, uredske tiskovine, papirnate vrećice, mape, kartonske fascikle, isprane tetrapake, sitnu kartonsku ambalažu te kartonske kutije, ali bez ljepljive trake, plastike, stiropora i sličnog, tako da to valja rastaviti i odložiti uz posudu prilikom odvoza. U plave spremnike ne smije se odlagati celofan, indigo papir, ugljeni papir, fotografije i foto papir, zauljeni i prljavi papir, gumirane etikete, pelene, korištene maramice, tanjuri ili čaše.

U žute kante pak se odlažu isprane plastične boce mlijeka, sokova, vode, isprane plastične boce ulja i octa, ispranu ambalažu tekućih sapuna i šampona te čiste plastične vrećice i folije. Treba pripaziti da u žutu kantu ne bacite papirnate proizvode i ambalažu, višeslojnu ambalažu, ambalažu od metala, posude od dostavljene hrane, onečišćenu plastičnu ambalažu te ambalažu od lijekova.

A ono što se ne može razvrstati, odlaže se u zelenu kantu, u koju dakle ide miješani komunalni otpad – tu spadaju onečišćene vrećice, onečišćeni papir i folije za omatanje hrane, onečišćeni ubrusi i maramice, spužve, vata, vrećice iz usisavača, otpad od metenja, opušci higijenski ulošci, naljepnice, tapete, britvice te ambalaža neprikladna za reciklažu (višeslojna od plastike i aluminija, ambalaža lijekova) i sl.

Promjena navika

Krupni ili glomazni otpad je pak predmet ili tvar koju je zbog volumena i/ili mase neprikladno prikupljati u sklopu usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada. Žitelji Krapine, Đurmanca, Jesenja, Petrovskog i Radoboja svoj glomazni otpad mogu odvesti u reciklažno dvorište u Krapini, o kojem smo pisali OVDJE.
Promijenite svoje navike već danas i počnite SORTIRATI, jer samo svjesnim promjenama možete doprinijeti smanjenju količine otpada koji se odlaže na odlagališta.
Projekt “Izobrazno – informativne aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom Grada Krapine” financiran je u 40-postotnom iznosu sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba