Sve to nam je omogućila ‘Blagajnica koja hoće ići na more’

Veni, vidi, vici – bili smo na kvizu i ušli u jednu drugačiju ligu

Objavljeno: 01.04.2023. zagorjeinternational

Postoje brojne izreke kojima se želi prikazati koliko je zapravo znanje bitnije od mišića. Neke od poznatijih su dakako, ˝Pero je jače od mača˝ te ˝Snaga klade valja, ali um caruje˝. A kako je to kad se sukobe mozgovi provjerili smo na jednom drugačijem pub kvizu. Ako niste znali, u svima dobro poznatom i omiljenom kazalištu Trešnja nalazi se ‘Cherry Tree’, koji je sad već postao stalan dom Pub kviz ligi pod nazivom ‘Samo Jedan Crafters’ koji svakodnevno odražavaju kviz, a ono što ga čini jedinstvenim je širina tema koje nudi.

Pravila

Prije samog okršaja umova razgovarali smo s glavnim, ali ne i jedinim organizatorom Gordanom Karlićem koji nas je proveo kroz pravila lige.

– Svaki kviz je zaseban, no postoji bodovanje kojim se skupljaju bodovi za veliko finale gdje će biti pozvano najboljih 12 ili 13 timova koji su se dokazali od veljače pa do srpnja. U tom trajanju održavamo oko 100 kvizova, a boduje se unutar kviza, unutar runde i za sam dolazak. U principu, što je tim bolji i što češće dolazi dobit će više bodova – rekao nam je Gordan čije je iskustvo u organizaciji kvizova višegodišnje, a ono što je počelo kao hobi vrlo brzo se razvilo u nešto više.

Vlasnici kafića uvijek gledaju kako privući goste, a kvizovi su postali dio gotovo svakodnevne ponude. No, nakon prvotnog oduševljenja, zanimanje za daljnja natjecanja obično splasne.

– Ako gledamo tematske kvizove ima nekih koji su zanimljiviji općoj populaciji, kao što su filmovi i serije tipa ‘Harry Potter’, ‘Friends’ i slično. Rekao bih da smo mi posebni upravo zato što imamo jako puno tema koje nisu toliko ‘mainstream’ – objasnio je specifičnost svojih kvizova Gordan.

Ogromna popularnost

Sama popularnost ovakvog tipa natjecanja može se vidjeti iz broja posjetitelja, odnosno natjecatelja, kojih je prošle godine, kako Gordan kaže, bilo u 400 timova. Ove se godine očekuje da će se ta brojka nadmašiti s obzirom na to da je već u prvih 25 kvizova bilo 200 timova.

– Timovi mogu biti veličine od ‘one man banda’ do maksimalnih pet, a tri i pol je neki prosjek. Ako netko dođe solo možemo ga pridružiti nekom timu ili ako neki tim želi još člana brzo ga pronađemo – poručio je kviz majstor Gordan.

Kako ne bi sve ostalo na riječima odlučili smo testirati svoje znanje na najbolji mogući način, sjeli smo u tim ‘Gandalf’s big naturals’ i s velikim očekivanjima pristupili izazovu. Nismo pretjerano pazili na koju ćemo temu doći pa nas je zadesila pogotovo za milenijalce nostalgična tema što se kasnije pokazalo rasterom ekipe kao pun pogodak. Naime, nekad sam broj članova nije bitan već širina koju može ekipa pokriti. Sam kviz je pogodan za introverte, pošto se odvija na papiru, dok pitanja čita te usput animira publiku Gordan uz pomoć multimedije. Na kraju runde, u maniri najbolji učitelja, Gordan ‘ocjenjuje’ odgovore.

Startom kviza atmosfera se je u treptaju oka promijenila u pub-u, iz zvukova ugodnog razgovora, prevladalo je šapat točnih ili možda krivih odgovora unutar ekipa.

Visok start u kviz naše ekipe kroz tri runde se počeo topiti, no zadržavanje pri vrhu ljestvice nije bilo upitno. Za dodatan adrenalin pobrinuli su se naši izravni protivnici te se nakon regularnog dijela natjecanja nije bilo jasnog pobjednika. Zbog izjednačenog broja bodova, moralo se uči u repasaž.

Nagrade

Konačno pitanje je najavljeno kao više sreća nego znanje. No, u ekipi punoj filmofila nije bilo problem dati točan odgovor minutaže trajanja filma ‘Blagajnica hoće ići na more’. Znate li vi odgovor ili vam je ipak potreban Google?

Film Dalibora Matanića osigurao nam je vrijedne nagrade sponzora kvizaške lige, kojih nije malo. Tako smo se kući vratili s paketom ‘Jamnice Sensation’, četiri craft pive, ‘Helispace’ turom u Krapinskim Toplicama, Domino pizzom, 12 palačinki te sunčanim naočalama.

Kvizaška liga nastavlja punom parom u travnju, a prvi na redu je gamerski ‘League of Legends odmah prvog dana. U Uskrsnom tjednu pripremljen je prigodan biblijski kviz 4. travnja, a uz to mjesec je prepun TV i filmskih okršaja od ‘Harry Pottera’, ‘Quentin Tarantina’, ‘One Piecea’i ‘Sailor Moona’ do ‘Simpsona’ i ‘Disney’ zlikovaca, ali i mnogo drugih tema pa iskoristite priliku u postanite dijelom jedne drugačije lige!

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba