Kino u Mariji Bistrici je mjesto za sve generacije filmoljubaca

“Iako smo tek počeli možemo se mjeriti s ostalima u Krapinsko – zagorskoj županiji”

Objavljeno: 03.03.2023. zagorjeinternational

Još od dana braće Lumière i Mélièsa kino dvorane nicale su kao gljive poslije kiše i postale centralni objekt mjesta gdje se skupljala kulturna scena, a dolazili su i stari i mladi. No, napretkom tehnologije kućna kina doimala su se kao istinska zamjena za srebrno platno kina, dolaskom franšiziranih kino lanaca u velike gradove, mala kina su potpuno istisnuta. Ovaj privid je bio samo privremeni trend, ubrzo se vratila nostalgija za lokalnim projekcijama u kojoj se filmovi mogu pogledati u društvu i odmah prokomentirati, a udobnost velegradskih kina obnovom nekadašnjih kino dvorana je osim što je dostignuta, ponegdje i prestignuta. To je sudbina i kina u Mariji Bistrici koje punih 27 godina nije bilo u funkciji, a od prošlog mjeseca je u pogonu punom parom.

Sada, kada su se slegli dojmovi s prvih premijera u ovom zagorskom mjestu, razgovarali smo s načelnikom Josipom Miličkim koji nam je otkrio stanje marijabistričke kinematografske scene u Zagorju.

– Odaziv je i više nego iznenađujuće dobar, čak nam dolaze iz susjednih općina. Po broju karata, iako smo tek počeli možemo se mjeriti s ostalim kinima u Krapinsko – zagorskoj županiji, onima u Zaboku, Krapinskim Toplicama i Krapini – izuzetno je zadovoljan Milički.

Najnovija kino tehnologija, izvrsno ozvučenje i udobnost fotelja zaslužne su za odlične recenzije koje dodatno privlače gledatelje zbog kojih će inicijalno zamišljene projekcije samo vikendom vjerojatno biti dodatno proširene na ostale dane.

– Želimo zadovoljiti publiku svim žanrovima, uz to što imamo ugovore s glavnim distributerima sada je i sezona hit filmova. Redali smo jedan atraktivan film za drugim – rekao je Milički.   

Opće je poznato da se hrvatski film već godinama muči doprijeti do publike te bi tu ovakve lokalne kino dvorane trebale donijeti jedno osvježenje na sceni.  

– Domaći film ‘Marginalci’, s kojim smo i otvorili kino, morali smo prikazati još nekoliko puta zbog iznimno velikog interesa javnosti. Osim toga imamo ugovor s HAVC-om po kojem moramo prikazati određeni postotak domaćih i dokumentarnih filmova, što smo spojili s tribinama, predavanjima i otvorenim panelima na temu određenog filma koji ćemo prikazati i time dodatno uzdigli kulturnu diskusiju u našem mjestu – objasnio je Milički.  

Nakon fašnika i prije Uskrsa vlada jedno malo zatišje u događanjima pa je ovo odlično vrijeme za otići pogledati pokoju projekciju.

– Tijekom tjedna organiziramo projekcije namijenjene djeci, odnosno prikazujemo crtiće bez naplate, stoga vrtićki i osnovnoškolski uzrast može provesti jedno lijepo vrijeme u kinu. A kada nema projekcija, ovaj centar kulture koji smo izgradili služi za okupljanje i uvježbavanje KUD-ova, amaterskog kazališta, limene glazbe – zaključio je Milički. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba