Problemi u pregradskom mjestu Vojsak: Nakon desetaka pisama i nakon godina njima je prekipjelo

MJEŠTANI: Naši prvašići tapkaju u mraku kao guske u magli po oštećenoj cesti! GRAD: Trudimo se ravnomjerno razvijati svaki mjesni odbor

Objavljeno: 12.02.2023. Marta Čaržavec

˝Prisiljeni smo prozvati i ponovno pozvati na drugačiji pristup prema problemima nas mještana sela Vojsak u sastavu grada Pregrade. U priču su uključeni pregradski gradonačelnik, krapinsko – zagorski župan, ministar mora, prometa i infrastrukture i na kraju predstojnik kabineta Vlade Republike Hrvatske Zvonimir Frka-Petešić, a sve  na znanje premijera. Radi se o dugogodišnjim zamolbama prema Gradu, Županiji, Ministarstvu i na kraju, zadnjih godina prema Vladi RH direktno, odnosno kabinetu premijera˝, stajalo je u pismu koje je stiglo u našu redakciju. Izašli smo na teren kako bismo provjerili o čemu se radi, ali i kontaktirali Grad Pregradu kako bismo pokušali rasvijetliti cijelu situaciju.

Naime, radi se o nerazvrstanoj županijskoj cesti – Crčići – Klenovšaki – Prigorje u dužini 1,5 kilometra, koja je prema riječima mještana, u  alarmantnom stanju s velikim odronom, ali i o klizištu u dužini 50 metara na javnom pristupnom putu prema kući Vlade Mrkuša.

Deseci zamolbi

– U pismenom obliku imamo sve naše zamolbe i odgovore na njih od strane pregradskog gradonačelnika, krapinsko – zagorskog župana, skupštine KZŽ-e te ravnatelja Županijskih cesta KZŽ, gdje je vidljivo da dotični udruženo u pismenom obliku prikrivaju istinito alarmantno stanje ceste, klizišta, odrona, istinu o širini asfaltnog tepiha, istinu o širini ceste i javnog dobra, uzdužnog nagiba, a sve u cilju kako  bi izbjegli bilo kakve troškove po pitanju navedenih problema nas mještana sela Vojsak – ispričali su nam mještani, dodavši kako u pismenom obliku posjeduju i zamolbe, ali odgovore na njih koje su upućene Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture gdje se dotični, kako kažu, ograđuju od zamolbi kao ”nenadređeni”.

– U pismenom obliku imamo i pisma koja smo upućivali Vladi Republike Hrvatske, kabinetu premijera. Na njih smo dobili jedan  jedini odgovor i to od predstojnika kabineta Zvonimira Frka-Petešića 17.ožujka 2021. On je tada naše pismo ponovno proslijedio na razmatranje Ministarstvu mora, predmeta i infrastrukture, ministru Olegu Butkoviću. Od tada pa nadalje na sve naše upite prema Vladi RH, a bilo je njih nekoliko u pismenom  (elektroničkom i običnom poštom) i usmenom obliku ne dobivamo odgovore – kažu i nastavljaju:

– Zbog loših politika i neodgovornosti političkih struktura mladi naraštaji žele napustiti domove i  zauvijek otići iz naših sela i Republike Hrvatske. U našem slučaju razlog je zapostavljena infrastruktura gdje mladi ljudi ne žele živjeti zapostavljeno i  osjećati se zaostalo za naprednim društvom. Mi graničimo s općinom Đurmanec koja ima uređenu infrastrukturu cesta i rasvjetu na kompletnom njenom području. Kada se okrenemo, vidimo uređenu europsku općinu, dok mi živimo u tami bez uređene infrastrukture, bez rasvjete, gdje naši prvašići s roditeljima tapkaju u mraku kao guske u magli, uz šumu po navedenim oštećenjima ceste – poručili su.

Jedan po jedan

– Želimo da se nadležni konačno počnu baviti stvarnim problemima nas građana, a ne da političkim floskulama koje stvaraju nemir i nepodnošljivost, pogotovo među mladim naraštajima Lijepe naše. Ako ćemo zaradi loših politika odlaziti samo jedan po jedan iz Republike Hrvatske, na kraju nas neće ni biti – poruka je mještana iz Vojsaka.

A evo što kažu iz Grada Pregrade:

– Po predmetnoj dionici tijekom 2022. i sada u siječnju 2023. godine Niskogradnja d.o.o. odradila je radove u iznosu 25.863,14 kuna ili 3.432,63 eura koji su obuhvatili sanaciju klizišta, sanaciju ceste i čišćenje jaraka te kameni materijal i njegov transport. Dionica je asfaltirana te se redovito održava, a komunalne službe obišle su teren te na navedenoj cesti sada nema klizišta – rekli su nam iz Grada koji ima čak 261,05 kilometara nerazvrstanih cesta, od kojih je 115,5 kilometara asfaltirano, a 146 kilometara spada u makadamske ceste.

Napominju, održavanje i izgradnja nerazvrstanih cesta problematičan je i zahtjevan proces s obzirom na konfiguraciju terena. Teren je brdovit i većina svih obradivih površina je na, iznad ili blizu 300 metara nadmorske visine.

Otežani uvjeti

– Bitno su otežani uvjeti obrade tla na 70 posto teritorija, što iziskuje veće troškove, potrebu za mehanizacijom s dva pogona te posebnim drugim strojevima, a sve na malim površinama. Nagibi su strmi, primjena mehanizacije je otežana radi nagnutosti terena, koji na većem dijelu grada prelaze 24-25 stupnjeva, a zbog malih poticaja prirodni potencijali nisu dovoljno iskorišteni. Zbog navedenoga, s većom količinom padalina i bujičnih voda, Grad je svake godine suočen s pojavom novih klizišta koja ugrožavaju objekte, prometnice i poljoprivredne površine. S obzirom na, za gradski proračun, značajna sredstva koja se izdvajaju za klizišta, njihovoj sanaciji prilazi se po prioritetima, odnosno nužnim zahvatima. Tako ove godine Grad ima u planu sanaciju čak 12 klizišta na nerazvrstanim cestama, za koje su sredstva u iznosu od 1,194,505 eura osigurana prijavom na financiranje iz Fonda solidarnosti EU. No, kako je i tijekom siječnja bilo obilnijih padalina i naglog topljenja snijega, pojavila su se nova klizišta koja će također biti potrebno što prije sanirati. Za njihovu sanaciju potrebna su znatna sredstva koja svake godine stvaraju opterećenje na gradski proračun stoga su nam mogućnosti financiranja sanacija ovakvih klizišta preko različitih fondova od velike važnosti – ispričali su iz Grada pa se osvrnuli i na problem rasvjete koji spominju mještani Vojsaka.

– Što se tiče javne rasvjete, valja naglasiti kako se Pregrada sastoji od 26 naselja te potreba za javnom rasvjetom ima mnogo. Puno toga ovisi i o HEP-u, o njihovoj obnovi električne mreže, postavljanju betonskih stupova i pete žice preko koje se javna rasvjeta napaja. Prioritet su nam svakako područja uz područne škole te druga područja gdje je veća fluktuacija pješaka radi sigurnosti u prometu. Spomenutih 26 naselja podijeljeno je u 10 mjesnih odbora. Vijeća mjesnih odbora u neposrednom su kontaktu s građanima te utvrđuju probleme i potrebe građana na svom području i prioritete njihovog rješavanja. O svim potrebama obavještavaju nas kao nadležne, ali i komunalno društvo, a građani se s problemima mogu i direktno javiti gradskim odjelima. Uredovni dan gradonačelnika i pročelnika je svakog utorka, a početkom ove godine krenuli smo i s uredovnim danima po mjesnim odborima kako bismo olakšali građanima kojima je teže doći do gradske uprave. Trudimo se ravnomjerno razvijati svaki mjesni odbor, ali smo svake godine suočeni sa sve intenzivnijim vremenskim nepogodama zbog sve više sredstava moramo izdvajati za sanaciju, no svakako se trudimo prepoznati potrebe građana i ulagati u razvoj svih naselja – poručili su za kraj iz Grada Pregrade. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba