DI SU PARE? Oborinske vode napunile su Trakošćansko jezero, većina mulja još je na njegovu dnu, a iz Hrvatskih voda i dalje obećavaju završetak izmuljivanja 'u najkraćem mogućem roku'

I KAJ BUMO SAD? Rok za izvođenje radova istječe za 12 dana, a nisu ni blizu kraja!

Objavljeno: 11.02.2023. Vanja Hozmec

Nedavno smo došli u posjed fotografija snimljenih na jezeru Trakošćan gdje je u tijeku projekt izmuljivanja jezera koji, usput rečeno, traje već gotovo godinu dana duže od prvotno predviđenog. Na fotografijama je jasno vidljivo kako su radovi daleko od kraja, a da se u jezeru, nakon obilnih padalina, nakupila i poveća količina vode.

Treća sreća?

Podsjetimo, Ugovor o javnoj nabavi radova na čišćenju akumulacijskog jezera Trakošćan od nataloženog sedimenta imao je rok važenja 12 mjeseci odnosno do 28. travnja 2022. godine, a kako su i sami potvrdili iz Hrvatskih voda, dodacima Ugovoru, rok je do sada dva puta produživan i to II. dodatkom ugovoru za šest mjeseci, odnosno do 28. studenoga 2022. god. te III. dodatkom Ugovoru do 23. veljače 2023. godine. 

S obzirom na to da je taj posljednji rok sada vrlo blizu, a situacija zbog nakupljene vode ne izgleda optimistično, upitali smo Hrvatske vode je li uopće moguće sada nastaviti radove. 

– Trakošćansko jezero je umjetno akumulacijsko jezero nastalo izgradnjom brane na potoku Čemernica koja se ulijeva  u rijeku Bednju. Potok Čemernica pri intenzivnim oborinama na slivu postaje bujični vodotok. Osim Čemernice, vode jezera se prihranjuju još iz 16 manjih potoka. U vremenskom periodu na koje se pozivate, pale su velike količine oborina te se jezero sukladno uvjetima počelo puniti vodom budući da brana kod dvorca ima određeni kapacitet ispuštanja vode prema rijeci Bednji. Po prestanku oborina razina vode u jezeru pada do određene razine, te se skupi kod brane iznad razine ispusta pa je istu onda potrebno crpkama izvući iz jezera i stvoriti uvjete za dreniranje i prosušivanje uzvodnog dijela jezera i stvaranje pretpostavki za odvijanje radova na iskopu sedimenta – pojasnili su situaciju, a što se tiče odgovora na pitanje je li moguće sada nastaviti radove, poručili su:  

– Predviđeno je izvođenje radova preko zime u periodu bez padalina i kada se jezero ocijedi i prosuši. Radovi na čišćenju jezera ovise o vremenskim uvjetima i kapacitetu izvođača. Prema tome, za vrijeme kada terenske okolnosti ne dozvoljavaju odvijanje radova, izvođač ima opravdani razlog za produženje roka novim dodatkom ugovoru. Ukoliko radovi ne završe u tom roku krivnjom izvođača, investitor ima pravo na naplatu penala za neopravdano kašnjenje ili raskid ugovora na štetu izvođača – napisali su. 

S obzirom na opće poznatu činjenicu da zima nije godišnje doba poznato po suhom vremenu, a jedino takvo vrijeme bi moglo doprinijeti sušenju jezera, upitali smo hoće li se morati raspisivati novi natječaj za projekt izmuljivanja Trakošćanskog jezera, te je li dostatan početni budžet od 15 milijuna kuna. 

– Na snazi je Ugovor o radovima s tvrtkom ‘Bagerkop Roberto d.o.o.’ te za njegovog trajanja nisu u planu novi natječaji. Izvođač je odabran otvorenim postupkom javne nabave. Što se cijene tiče, promjena ugovorne cijene mora biti u zakonskim okvirima te su mogućnosti i uvjeti promjene vrijednosti ugovora za njegovog trajanja definirane Zakonom o javnoj nabavi. Za sad je planirano povećanje ugovorne vrijednosti te ona prema III. dodatku ugovora iznosi 18,99 milijuna kuna – rekli su iz Hrvatskih voda. 

Podsjetimo, sa spomenutom je tvrtkom u prošlosti bilo određenih problema, a i sam direktor Vodnogospodarskog odjela za Muru i gornju Dravu Danijel Bunić je jednom prilikom javno izrazio nezadovoljstvo, no ubrzo potom se posuo pepelom. 

Danijel Bunić (arhiva)

Tvrtku izvođača ‘Bagerkop Roberto’ pitali smo, s obzirom na trenutno stanje jezera, hoće li moći obaviti radove koji su u njihovoj nadležnosti do isteka roka, odnosno do 23. veljače, no s njihove strane nismo dobili odgovor. 

Boris Rauš, desno (arhiva)

‘Poduzimamo sve’

Što se samih radova tiče, iz Hrvatskih voda su pak poručili da se radovi izvode uz sustavno rješavanje problema i nepredvidivih okolnosti te da nadzorna služba nije dala mišljenje o potrebi prolongacije roka projekta, koji je, podsjetimo još jednom, 23. veljače. 

– Poduzimamo sve kako bi se radovi na Trakošćanskom jezeru u najkraćem roku završili uvažavajući terenske okolnosti – dodali su. 

O stanju na gradilištu pokušali smo informacije dobiti i od tvrtke zadužene za nadzor radova, ‘SEDRA consulting d.o.o.’, međutim, kako su nam rekli, uvidom u Ugovor o provedbi nadzora nad naslovnim projektom, navedeno je da je tvrtki zabranjeno bez pisanog pristanka naručitelja, u ovom slučaju Hrvatskih voda, davati povjerljive podatke neovlaštenim osobama. Pod ‘povjerljivim podacima’ navodi se da su to podaci koji bi po razumnoj ocijeni dobrog stručnjaka mogli prouzročiti štetne posljedice za naručitelja, u ovom slučaju dakle, za Hrvatske vode.

Inače, s obzirom na to da je Dvor Trakošćan često zvan biserom kontinentalnog turizma, o projektu izmuljivanja i njegovom gotovo godinu dana duljem roku trajanja smo pitali i Varaždinsku županiju, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstvo turizma i sporta te Javnu ustanovu ‘PRIRODA’ Varaždinske županije. 

Pitali smo smatraju li da projekt traje predugo, te smatraju li da se istome trebalo pristupiti s većom pažnjom, s obzirom na to da se radi o vrlo kompleksnim radovima na vrlo važnoj turističkoj lokaciji. Prve smo upite poslali još 18. siječnja, no nismo dobili odgovore, pa smo upite ponovili, no do objavljivanja teksta, druge odgovore nismo dobili osim odgovora Javne ustanove ‘PRIRODA’ Varaždinske županije iz koje poručuju da, s obzirom na to da ustanova ne raspolaže relevantnim informacijama temeljem kojih bi mogli odgovoriti na naša pitanja, nisu u mogućnosti dati tražene odgovore. 

Je li moglo ovako? 

Paralelno, izmuljivanje jezera u ovim se trenucima izvodi i ‘Krakom’ na području Škarićevog. Radovi na jezeru veličine 0,6 hektara uključuju izmuljivanje, sanaciju obala i brane te postavljanje kamena uz obalu, a predsjednik Športsko ribolovnog društva Krapina Franjo Vodolšak rekao je da su radovi na izmuljivanju jezera počeli sredinom prošle godine i da su već 80 posto završeni. 

– Planirali smo već neko vrijeme sanaciju jezera, a i sami ribiči su tražili da se to očisti, pa smo s Gradom Krapinom dogovorili čišćenje i oni su pomogli sa sufinanciranjem, a dosad je na čišćenje utrošeno 185.000 kuna – rekao je Vodolšak. 

Kako je rekao, upoznat je da veliko izmuljivanje traje i na području Trakošćanskog jezera, a kazao je i da su se kod njih u Škarićevom pojavili isti problemi.

– Kad su strojevi ušli u jezero isto nam je jedan propao u mulj, ali uspjeli su ga izvući van. Pogriješili smo, kao i oni u Trakošćanu. Trebali smo pustiti barem godinu dana da se sav mulj dobro ocijedi i tada bi to sve išlo kvalitetnije i brže, tim više jer mi na Škarićevom imamo dva jezera, a na tom drugom smo radili upravo tako, pustili smo godinu dana da se sav mulj ocijedi i samo čišćenje je onda bilo gotovo za 30-ak dana – rekao je Vodolšak i dodao:

– Tako smo trebali napraviti i ovaj put, a tako su trebali napraviti i oni u Trakošćanu. Trebalo je napraviti kanal kroz jezero, pustiti godinu dana da se iscijedi sve dolje do brane u Bednju i onda je puno lakše taj sav mulj izvući van – zaključuje. 

Inače, radovi su u Škarićevom sada u fazi mirovanja do lipnja i dolaska ljepšeg vremena, a njihov se dovršetak očekuje do kraja godine.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba