Treća od planirane četiri

Održana još jedna dionička radionica u okviru izrade Plana upravljanja za područja ekološke mreže Strahinjčice i vršnog dijela Ivančice

Objavljeno: 09.02.2023. zagorjeinternational

Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Varaždinske i Krapinsko – zagorske županije održale su u Varaždinu treću dioničku radionicu u okviru izrade Plana upravljanja za područja ekološke mreže Strahinjčice i vršnog dijela Ivančice. 

Treća dionička radionica, od planiranih četiri, provodi se u sklopu projekta “Razvoj okvira za upravljanje ekološkom mrežom Natura 2000” uz stručnu i tehničku podršku firme ‘Particip GmbH’ i Zavoda za zaštitu okoliša i prirode, a organizirana je s ciljem uključivanja dionika u izradu planiranja, predstavljanja i revidiranja tema, podtema i općih ciljeva plana upravljanja te s ciljem predstavljanja aktivnosti upravljanja za odabrane teme.

Dionici imaju važnu ulogu u poznavanju područja, vrijednostima i ugrozama istih te će njihova iskustva, mišljenja kao i svakodnevno djelovanje u ciljanom području imati veliki utjecaj u izradi konačnog dokumenta – Plana upravljanja. Rezultati prikupljeni tijekom radionica koristit će se prilikom obrade podataka i njihovom implementiranju u konačan dokument predmetnog Plana upravljanja zaštićenim područjima i područjima ekološke mreže ‘Natura 2000’.

Cilj projekta je razviti učinkovit okvir za upravljanje ekološkom mrežom ‘Natura 2000’ kroz izradu planova upravljanja područjima ekološke mreže, jačanje kapaciteta dionika za upravljanje ekološkom mrežom kroz njihovu edukaciju i intenziviranje komunikacije o važnosti očuvanja vrsta i staništa koji su ciljevi očuvanja ekološke mreže.

Nositelj projekta je Uprava za zaštitu prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, a partner na projektu je Zavod za zaštitu okoliša i prirode. Suradnici na projektu su javne ustanove nacionalnih parkova i parkova prirode, javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na razini županija te javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na razini gradova/općina .

Projekt je sufinanciran iz Europskih strukturnih investicijskih fondova kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba