Zastupnik Jenkač u Saboru:

“Jedan od najvažnijih dijelova dopunjenog Zakona o OPG-ovima je reguliranje uvjeta za osnivanje dvaju ili više OPG-ova na istoj adresi”

Objavljeno: 03.02.2023. zagorjeinternational

Zastupnici u Hrvatskome saboru raspravljaju o Zakonu o hrani te o nacrtu prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu, a u raspravu se uključio i zastupnik iz Varaždinske županije, HDZ-ov Siniša Jenkač.

Prijedlogom Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu utvrđuju se uvjeti za obavljanje gospodarske djelatnosti poljoprivrede i s njom povezanih dopunskih djelatnosti koje se obavljaju na OPG-u kao organizacijskom obliku, kao i način i uvjeti za njihov upis, odgovornost, prava i obveze nositelja i članova te se utvrđuju nadležna tijela i nadzor u primjeni Zakona. 

Poboljšanje 

Jenkač je zastupnike podsjetio kako je rasprava o izmjenama i dopunama Zakona o OPG-ovima prilika da se postojeći Zakon poboljša.

– U prvom čitanju su mnoge kolege iz oporbe naglašavale sve ono što je i ugrađeno u završni prijedlog Zakona, a to je posebice dio koji se odnosi na reguliranje uvjeta za osnivanje dvaju ili više OPG-ova na istoj adresi i mislim da je to jedan od najvažnijih dijelova ovog zakona – kazao je Jenkač.

Na to ukazuje i podatak da je u Hrvatskoj trenutno više od 166.000 poljoprivrednika, a najzastupljenija, s više od 77 posto, su upravo obiteljska poljoprivredna gospodarstva.

– Prvo tražimo da se takav zakon donese, da se u njega implementiraju određene stvari, a sada čujemo da Zakon o OPG-ovima ne valja! Mislim da samo donošenje tog zakona 2018. godine, pa i ove izmjene i dopune, omogućuju razvoj malih obiteljskih gospodarstava. Uvijek ima onih koji misle drugačije, ali mnogo toga što se ovim zakonom definiralo moći će se kvalitetnije primjenjivati na terenu – smatra Jenkač.

Veliku ulogu ne samo u osnivanju OPG-ova, već i u njihovom razvoju i napretku, ima Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede, smatra Jenkač koji je izrazio nezadovoljstvo činjenicom da su pojedini zastupnici ustvrdili da Uprava, donedavno Poljoprivredna savjetodavna služba, ne funkcionira.

Primjer 

– Kao primjer mogu navesti Varaždinsku županiju u kojoj ta služba itekako dobro funkcionira jer ni jedan nositelj OPG-a bez pomoći Savjetodavne službe, osim onih koji su izrazito vješti, nije napravio niti jednu prijavu na povrat poticaja, kao ni ostale aktivnosti koje su provodili oko prijave zemljišta u ARKOD i slično – istaknuo je Jenkač.

– Ti ljudi komuniciraju i s članovima OPG-ova i koliko znam, odrađuju brojna predavanja na terenu. Nije, dakle, točno da je riječ o ljudima koji su zatvoreni u kancelarijama, o ljudima do kojih se ne može doći. Možda negdje drugdje, ali na sjeveru Hrvatske sigurno nije tako – naglasio je.

Jenkač je kazao i kako će u budućnosti Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede imati još više posla i još veću ulogu.

– Novim zakonom i novom metodologijom raspodjele pomoći i subvencija imat ćemo osnovnu subvenciju, koja će biti slična dosadašnjoj i dodatnu, možemo reći specifičnu subvenciju vezanu uz različitost poljoprivrednih proizvoda i kultura. Materija je široka i vjerujem da će u početku biti nekih nejasnoća te da će Uprava za podršku morati biti itekako uključena u sve te procese – zaključio je Jenkač.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba