PAO DOGOVOR OKO OBNOVE: Novi ministar graditeljstva Branko Bačić posjetio KZŽ i sastao se sa županom Kolarom

BAČIĆ: Do kraja godine želimo završiti izgradnju zamjenskih kuća, to smo danas definirali 

Objavljeno: 01.02.2023. zagorjeinternational

Hrvatsko zagorje posjetio je danas ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine te potpredsjednik Vlade RH Branko Bačić te je održao radni sastanak sa županom Željkom Kolarom, gradonačelnikom Donje Stubice Nikolom Gospočićem, gradonačelnikom Pregrade Markom Vešligajem, načelnikom Marije Bistrice Josipom Miličkim i načelnikom Gornje Stubice Jasminom Krizmanićem, a nakon sastanka je, u njihovom društvu, obišao i gradilište područne škole u Lazu Bistričkom, a pridružio im se i ravnatelj OŠ Marija Bistrica Dominik Karajić.  

Prilikom posjeta potpredsjednik Vlade RH i ministar Bačić dotaknuo se svoje veze s Krapinsko – zagorskim županom.  

-Moram reći da je župan Kolar bio jedna od prvih osoba koje sam nazvao prilikom imenovanja u Hrvatskom saboru i najavio sam dolazak u županiju kako bismo obišli i utvrdili stanje na obnovi ovog djela Hrvatske – rekao je ministar pa nastavio: 

Novi zakon 

-Također sam predstavio novi zakon koji je još danas u javnom savjetovanju i kojeg ćemo u petak uputiti Vladi i očekujem da će ga Vlada na svojoj sjednici iduću srijedu usvojiti nakon čega će zakon ići u Hrvatski sabor i čije izglasavanje i odlučivanje očekujemo 17. veljače – objasnio je ministar proceduru, te uz to rekao kako se nada početku izgradnje zamjenskih kuća do obilježavanja obljetnice zagrebačkog potresa. 

– Htjeli bi do kraja godine doista završiti obnovu u najvećem obimu, odnosno prije svega izgradnju zamjenskih kuća. To nam je cilj kojeg smo danas i definirali, zbog toga ćemo biti u gotovo svakodnevnoj suradnji kako bi taj cilj doista i dohvatili – zaključio je ministar Bačić. 

 

Tijekom konferencije, postavljena su mu i pitanja o mogućnosti zadovoljavanja rokova. 

– Cjelokupni iznos iz Fonda solidarnosti namijenjen ovoj županiji bit će utrošen. Započet ćemo s izgradnjom zamjenskih kuća, vrlo brzo. To je jako puno posla i puno građevinske operative. Veliki je to potres, veliko je područje, izniman je broj objekata i javne infrastrukture, prometne, komunalne, javnih zgrada, privatnih kuća koje moramo obnoviti i zbog toga treba jako puno angažmana kako bi sve to stigli u trećoj godini od zagrebačkog i drugoj od petrinjskog potresa – rekao je ministar Bačić 

SMS-ovi 

Također novinare je zanimala aktualna afera sa ‘SMS-ovima’  

– Rekao sam da mi je to i malo smiješno, dakle ne radi se o zapošljavanju, o uhljebljivanju kao što se to želi reći. Radi se o tome da jedan mjesni odbor na Korčuli, koji je imao svoje ljude uključene u protupožarnu zaštitu, te iste ljude je predložio da budu i te godine u protupožarnoj zaštiti. Ako bi to bila trgovina utjecajem, onda ja već sada mogu ići kući zbog toga što svakodnevno pristižu brojne molbe i zahtjevi koje prosljeđujem dalje odgovornim osobama – osvrnuo se ministar o aktualnoj temi. 

Dominik Karajić, ravnatelj Osnovne škole Marija Bistrica kojoj pripada područna škola u Lazu Bistričkom, istaknuo je kako je zadovoljan brzinom kojom teku radovi.  

– S obzirom da su učenici trenutno u improviziranoj učionici, a sljedeće godine očekuje se potreba za još jednim dodatnim razrednim odjeljenjem koje improvizirana učionica ne bi zadovoljila, jako se radujemo skorom završetku radova – kazao je ravnatelj Karajić te dodao kako su učenici i mještani zadovoljni kvalitetom radova. 

Načelnik Marije Bistrice Josip Milički pozdravio je novi prijedlog zakona koji će ubrzati obnovu obiteljskih kuća, ali i javnih objekata te infrastrukture na području općine. 

-Sakralni objekti su pri kraju, iz programa Ministarstva kulture obnovljene su dvije crkve, bazilika, a naša područna škola također prati dinamiku i bit će na vrijeme završena. Infrastruktura bi isto tako trebala biti završena u rokovima, a ono što je najbitnije je da će se proces ubrzati i za obiteljske kuće – rekao je Milički. 

Za opće dobro 

Župan nije krio zadovoljstvo odrađenim sastankom i dogovorima koji su postignuti na njemu.  

– Ono što želim jasno pohvaliti je izrada novoga zakona koji će smanjiti administraciju, skratiti procedure i omogućiti da konačno krenemo u punom zamahu s obnovom – izjavio je župan Kolar, pa dodao da su on i ministar Bačić ‘stari’ suradnici, no danas su u drugim ulogama.  

-Ono što očekujemo od ministra Bačića, on je bio predsjednik odbora, a ja potpredsjednik dok je bila vlada Zorana Milanovića, gledali smo interese općeg dobra i nikad nismo naš odnos mjerili SDP-HDZ. Sada ću kao SDP-ov župan reći ministru Bačiću da želim da bude najbolji ministar u HDZ-ovoj vladi, a to bi značilo da sve moje Zagorce i Zagorke vrati u kuće u rokovima koje smo si sami zadali. Svaki uspjeh ministra će biti i naš uspjeh koliko god to kome danas čudno zvučalo – poručio je na kraju župan Kolar. (Nikola Turin)  

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba