Župan Kolar i predsjednik Vatrogasne zajednice KZŽ Stjepan Skuliber potpisali 152.000 eura vrijedan ugovor o sufinanciranju rada Vatrogasne zajednice Krapinsko - zagorske županije

“Zbog curenja klora u Termama Tuhelj i požara u Oroslavju, nabavljamo Geigerov brojač, a nabavljena su i dva analizatora za detekciju plina”

Objavljeno: 18.01.2023. Vanja Hozmec

Na području Krapinsko – zagorske županije djeluju dvije javne vatrogasne postrojbe – Vatrogasna postrojba grada Krapine i Zagorska javna vatrogasna postrojba koje djeluju na području 32 jedinice lokalne samouprave, a uz njih djeluje i 81 dobrovoljno vatrogasno društvo. Vatrogasna zajednica kao krovna organizacija skrbi o opremljenosti, osposobljenosti, intervencijskoj spremnosti svih vatrogasnih postrojbi, a Krapinsko – zagorska županija kontinuirano osigurava financijska sredstva kako bi zagorski vatrogasci što kvalitetnije obavljali svoj posao. 

U srijedu je tako potpisan 152.000 eura vrijedan ugovor o sufinanciranju rada Vatrogasne zajednice Krapinsko – zagorske županije, a potpisali su ga predsjednik Vatrogasne zajednice KZŽ Stjepan Skuliber i župan Željko Kolar. 

Čak 927 intervencija 

Zapovjednik Vatrogasne zajednice KZŽ Marijan Lovrenčić izvijestio je da je u protekloj godini bilo ukupno 927, a što je znatno više u odnosu na 2021. godinu kada ih je bilo 523.

– Velik je to broj intervencija, a kada bi se računalo, to je otprilike tri po danu. Dobar dio toga je zbog mnogo požara na otvorenom u proljeće, ali je i inače broj požara protekle godine bio velik, brojimo ih 138, a iza sebe su ostavili i značajnu materijalnu štetu – izvijestio je Lovrenčić. 

Kako je rekao, najviše je intervencija bilo u ožujku kada ih je bilo preko 300, a uglavnom se radilo o požarima na otvorenom, no dodao je da su vatrogasci puno posla imali i zbog nevremena. 

– Nevremena nas nisu štedjela pa su vatrogasci intervenirali u jako puno poplava, kod tuča, ali i olujnih nevremena koja su rušila stabla i slično. Također, dogodilo se i veliko nevrijeme na području grada Čazme, a iako to nije na području naše županije, u pomoć su tamo išli i naši vatrogasci koji su neprekidno radili tri dana. Isto tako, nezgodne smo intervencije imali i na području naše županije poput istjecanja opasnog plina u Tuheljskim Toplicama, a krajem godine se dogodio i požar u Oroslavju kada je gorjela stara tvornica obuće – rekao je Lovrenčić te na kraju dodao da, unatoč velikom broju intervencija, mogu biti zadovoljni jer nije bilo ozlijeđenih vatrogasaca u bilo kojem tijeku operativne aktivnosti. Također, istaknuo je i da je u razdoblju nakon korone proveden i velik broj edukacija, a neke nove započinju upravo sada u zimsko vrijeme. 

Spomenuo je potom i neke važnije projekte.

– Projekt CRO-SI-SAFE je projekt u kojem sudjelujemo aktivnije od prošle godine s vatrogascima  s područja općine Rogatec i Rogaške Slatine i naše bratske zajednice Šmarje. U sklopu toga smo imali veliku vježbu koja je bila na našem terenu u predionici u Klanjcu, a imali smo i vježbu s našim snagama na objektu staklarske škole u Rogaškoj Slatini. Tu smo proveli niz operativnih aktivnosti i vježbi i iz toga projekta bi konkretna korist za vatrogasce iz naše županije trebala biti negdje oko 40.000 eura. Mi smo ciljali na opremu koju ne nabavljamo redovno i koja nije specifična, prije svega pošto smo proteklih godina imali potresom izazvanih intervencija na području županije, u Zagrebu i na području Petrinje. Sad smo naglasak stavili na specifične hidrauličke alate čija je pojedinačna vrijednost oko 10.000 eura. Također, još ćemo u sklopu toga probati, ako bude sredstava, nabaviti pet radijski veza i sitnog alata za tehničke intervencije – dodao je Lovrenčić.

Predsjednik Vatrogasne zajednice KZŽ Stjepan Skuliber tom je prilikom istaknuo:

– S razine Vatrogasne zajednice Županije brinemo o kompletnoj organiziranosti, kao čelna organizacija, trudimo se da pomognemo i držimo visoki standard. Velika većina sredstava koju dobivamo dolazi iz Županije, a mi ih prosljeđujemo dalje. Za istaknuti je kako smo prošle godine krenuli s programom kroz koji smo osposobili 45 vozača za ‘C’ kategoriju i na taj način potaknuli dobrovoljne vatrogasce da polože ispit – rekao je Skuliber, pa spomenuo i kontinuirano ulaganje u mlade vatrogasce:  

– Prošle smo godine uložili gotovo 200.000 kuna u uređenje kampa vatrogasne mladeži u Fažani. Postavljen je novi kontejner i sada imamo smještaj za 20-ak mladih vatrogasaca kroz sezonu. Sam kamp mladeži traje od kraja školske godine, dakle, od sredine lipnja, pa do početka rujna, a dolje su boravila 22 pripadnika vatrogasne mladeži. U osnovi, mi smo imali jedan bungalov sa šest kreveta, a uz to smo imali i jedan šator gdje smo imali dodatni smještaj za mlade vatrogasce. Međutim, šator je ‘dao svoje’ i bilo je vrijeme da krenemo u tu investiciju i omogućimo viši standard – rekao je Skuliber. 

Također, posebno je istaknuo i sjajne rezultate s brojnih vatrogasnih natjecanja gdje vatrogasci, bilo mladi ili odrasli, postižu odlične rezultate. 

– Predstoji nam i državno vatrogasno natjecanje za mladež ove godine i ponovno očekujem izvrsne rezultate naših ekipa. To su aktivnosti koje mi s razine Vatrogasne zajednice županije pratimo i organiziramo da naše vatrogastvo onda može imati tu tradiciju od skoro 150 godina, a i mnoga naša vatrogasna društva doprinose i rade na tome – rekao je Skuliber i dodao da se već dugi niz godina niti jedno vatrogasno društvo na području županije nije ugasilo. 

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar na početku je istaknuo kako u svakom zagorskom selu postoji kuća iz koje je barem jedan od članova obitelji bio član vatrogasnog društva što je i preduvjet dugovječnosti i angažiranosti ljudi.

– Ono što posebno treba naglasiti je ulaganje u vatrogasnu mladež. Niz natjecanja koja se kroz čitavu godinu realiziraju na području KZŽ garantiraju nam kontinuitet vatrogastva. Tu je projekt ‘Cro-si-safe’, naš projekt prekogranične suradnje kroz koji će naše vatrogasne zajednice također dobiti opremu. Isto tako, svaku novu aktivnost koju uvodi vatrogasna zajednica popratimo s dodatnim sredstvima. Mogu najaviti da ćemo već sada, prvim rebalansom proračuna osigurati dodatnih 10 posto na ovih 152.000 eura koji su do sada izdvojeni jer su dogovorene nove nabavke bez obzira što KZŽ nije njihov osnivač – ispričao je Kolar.

Na kraju, poručio je kako očekuje realizaciju vatrogasnog vježbališta i podsjetio na period u kojem se otvara nova financijska omotnica, a tu je i NPO pa opravdanog razloga da taj projekt ne realizira, nema. Dogovor i koordinacija su, dodao je, pa najavio kako će se ove godine ishoditi sva potrebna dokumentacija i ukloniti objekti koji ‘smetaju’, a 2024. krenut će u izgradnju.

Veće intervencije 

Na kraju je na novinarska pitanja odgovorio Zapovjednik Vatrogasne zajednice KZŽ Marijan Lovrenčić, a posebno se dotakao istjecanja klora u Termama Tuhelj i požara u Oroslavju. 

– Prije svega treba reći da je to realna činjenica, ne bi ja to spominjao kao nešto posebno opasno, to se, na žalost, konstantno susreće u vatrogasnoj struci. Gromobran jest radioaktivan, no nije posebno opasan za kratkotrajno izlaganje prilikom gašenja požara ili druge vrste intervencije. Također, nije jedini i ima ih još. Njime su se nekad štitila velika industrijska postrojenja i objekti, tako da to za nas nije ništa preopasno ili iznenađujuće. Moram reći da se nakon svake takve specifične intervencije vrši se analiza naših postupaka i radnji, ali i analiza onoga što je moguće napraviti u takvim i sličnim slučajevima. Zahvaljujem ovom prilikom županiji, odmah smo nakon toga krenuli u nabavu Geigerovih brojača, iako nisu obavezni dio vatrogasne opreme, ali baš zbog takvih specifičnih intervencija krenuli smo u njihovu nabavku – odgovorio je Lovrenčić o požaru pa nastavio pričati o intervenciji u Termama Tuhelj: 

–  Nažalost, imali smo situaciju s isticanjem klora u klornoj stanici u Tuheljskima Toplicama koji je bio potencijalna opasnost za same djelatnike i korisnike Termi Tuhelj, ali isto tako i za vatrogasce jer je klor nagrizajuća komponenta koja, ukoliko se pravilno ne postupa, može ostaviti trajne posljedice. Slijedom te analize, opet u suradnji sa Županijom, nabavljena su dva analizatora za detekciju plina, ne samo klora nego i ugljičnog monoksida koji je izuzetno opasan za vatrogasce, ali i za građane. Kontinuirano se radi na takvim intervencijama, a nakon svake takve veće intervencije pokušavamo izvući pouku. Spominjali smo na počeku i veliki požar na početku godine u Budinšćini i tada smo uočili da nam nedostaje osobna zaštitna oprema, prije svega čizme za takve vrste intervencije jer se radilo o teško prohodnom strmom terenu. Taa smo, ponovno u suradnji sa Županijom, nabavili vatrogasnu opremu u vrijednosti 20.000 eura, prije svega za osobnu zaštitu, ali i dvije cijevi koje su nama specifične za takve vrste intervencija. Isto tako, nabavljeno je i 40 naprtnjača koje su sastavni dio opreme svakog vatrogasnog društva. Dakle kontinuirano se uočavaju nekakve potrebe i kontinuirano se reagira, koliko je to moguće, i zasad mogu reći da nam to ide dobro – rekao je Lovrenčić. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba