Kuna u ponoć i službeno odlazi u povijest

Danas je zadnji dan kada možemo plaćati kunama

Objavljeno: 14.01.2023. zagorjeinternational

Hrvatska kuna, valuta koja je 30. svibnja 1994. godina zamijenila hrvatski dinar, s današnjim će danom i službeno otići u povijest. Iako je euro uveden prije točno dva tjedna, 1. siječnja, slijedilo je dvotjedno vrijeme prilagodbe koje završava danas, odnosno, kunama se plaćati može još samo danas, nakon čega plaćanje kunama zauvijek odlazi u povijest.

Također, ovih su se dana u bankama, poštama i poslovnicama FINA-e stvorili poprilični redovi jer je dobar dio građana odlučio prikupiti kovanice i novčanice kuna koje su imali kod sebe, te ih zamijeniti eurima. No, ako ipak niste uspjeli, evo gdje ih još uvijek možete mijenjati. 

– Od 1. siječnja 2024. godine, banke, Fina i Hrvatska pošta d.d. prestaju pružati uslugu zamjene valute, a novčanice i kovanice kuna moći će se zamijeniti samo kod HNB-a, i to također bez naknade. HNB će trajno mijenjati novčanice kuna, dok će se kovanice moći zamijeniti u roku od tri godine od dana uvođenja eura, odnosno do 31. prosinca 2025. – napisali su iz HNB-a.

Dakle, ako niste uspjeli zamijeniti sve kune, još uvijek niste zakasnili. Ipak, valja dodati da ćete na nekim mjestima, u određenom slučaju, morati platiti naknadu.

– U poslovnicama Fine i Hrvatske pošte d.d. se tijekom prvih dvanaest mjeseci od dana uvođenja eura može također bez naknade uz primjenu fiksnog tečaja konverzije provesti gotovinska zamjena valute, ali se plaća naknada ako se u jednoj transakciji mijenja više od 100 novčanica i 100 kovanica – izvjesila je Hrvatska narodna banka. 

Što se tiče zamjene kuna u eure u bankama, kažu iz HNB-a, poslovne banke pri zamjeni kunske gotovine u eursku gotovinu ne naplaćuju naknadu ako se mijenja više od 100 novčanica i 100 kovanica kune u jednoj transakciji, odnosno zamjena će se moći izvršiti bez naknade za neograničen broj komada, a i dalje je moguće preostale kune u bankama položiti na bankovne račune pri čemu će se primjenjivati propisi kojima se i inače uređuje sprječavanje pranja novca i financiranja terorizma, dodaju u HNB-u. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba