Za sigurnost i spremnost

Vatrogasci Konjščine, Bedekovčine, Zlatara i Zaboka dobili 17.431 eura vrijednu opremu

Objavljeno: 13.01.2023. zagorjeinternational

U vatrogasnom domu u Budinščini, u četvrtak je održana primopredaja vatrogasne opreme za potrebe vatrogasnih zajednica općina Konjščina i Bedekovčina, vatrogasne zajednice Grada Zlatara, Zagorske Javne vatrogasne postrojbe Zabok te dobrovoljnih vatrogasnih društava Hrašćina – Trogišće i Budinščina, a koju je financirala Krapinsko – zagorska županija.

Nabavljena je oprema u vrijednosti 17.431 eura ili 130.662 kuna i to vatrogasne kacige sa zaštitom za vrat i naočalama, vatrogasne čizme za gašenje otvorenih požara, vatrogasni kombinezoni, naprtnjače i tlačne cijevi te motorole potrebne za komunikaciju.

– Specifično u ovoj dodjeli je da smo dobili opremu koju su upravo zapovjednici s terena ukazali da im treba – naglasio je županijski vatrogasni zapovjednik Marijan Lovrenčić, koji je zapovjednicima i uručio ugovore o preuzimanju opreme.

– Ovaj iznos koji mi izdvajamo za rad vatrogasne zajednice je 92 posto veći od onoga što nam zakon nalaže, a kada dodamo ono što sufinanciramo i financiramo na ovakav način, onda je to i 200 posto. A ja sam uvjeren da vi svojim kontinuiranim radom zaslužujete i više, no moramo se pokriti onoliko koliko nam poplun omogućuje – rekao je župan Kolar, poručivši da se prati stanje i ako se kod određenih intervencija primijeti da je neka oprema potrebna, da se ona u pravilu i nabavi. 

– To smo vidjeli na požaru u Termama Tuhelj i odmah smo naručili dva analizatora za detekciju kemijskih plinova. Sada smo u pregovorima za nabavu Geigerovog brojača koji će ponovno imati profesionalne postrojbe, da preveniramo svaku dodatnu opasnost koja bi vas mogla ugroziti – poručio je.

– Hvala Županiji i županu što se za sredstva za redovnu djelatnost prema VZ KZŽ svake godine iznađe znatno više sredstava od minimuma koji je predvidio zakon. Od toga mi sufinanciramo razne programe, nabavke opreme i vozila, sufinanciranje izgradnje vatrogasnih domova i spremišta, projektne dokumentacije, skrb o mladima, vatrogasna natjecanja, obilježavanje raznih obljetnica. Prošle je godine to financiranje bilo milijun i 150 tisuća kuna. Ali to nije sve, već nekoliko godina uvijek se iznađu i određena dodatna sredstva iz proračuna Županije za pomoć vatrogascima, tako da smo u zadnjih nekoliko godina nabavili i osnovnu zaštitnu opremu za sve naše profesionalne vatrogasce, određene alate, štemerice, baterijske alate. Nabavili smo raznu opremu da naši vatrogasci budu što operativniji – izvijestio je ovom prilikom predsjednik Vatrogasne zajednice Krapinsko – zagorske županije Stjepan Skuliber.

Da je nabavljena oprema stvarno potrebna i da ona puno znači za vatrogasce na terenu kako bi na višoj razini sigurnosti i puno spremnije mogli obavljati svoje zadaće naglasio je zapovjednik DVD-a Budinšćina Ivica Pažur.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba