IMA NADE: Nakon godina i godina borbi, nazire se pravda

ŠVICARSKI FRANAK: Humčan dobio sudski spor protiv banke – ovo je njegova priča

Objavljeno: 27.12.2022.

Nakon dugoočekivane presude o kreditima u švicarskim francima, Vrhovni sud je prije sedam dana objavio svoju odluku, odnosno, priklonio se rješenju po kojem dužnici imaju pravo na zatezne kamate na iznos preplaćenih kredita. Država je pak, prisiljena na zakonske okvire, konvertirala oko 55 tisuća kredita u švicarskim francima u eurske. U tom je procesu utvrđeno kako je do tog trenutka, trenutka konverzije, 43.545 dužnika preplatilo te kredite u vrijednosti od 1,1 milijarde kuna.

Cijela ta priča traje više od 10 godina, a prema riječima onih koji su u njoj, stvari se, zahvaljujući Vrhovnom sudu, odvijaju potpuno iracionalno, krivo i nezakonito pozivajući se na činjenicu da je taj isti sud tek iz trećeg pokušaja pod pritiskom EU suda i Ustavnog suda donio presudu u poznatom kolektivnom procesu protiv osam banaka, što je akterima ove priče potrošilo nekoliko godina.

Zeleno svjetlo

No, krajem ove godine, točnije 22. prosinca zatreperilo je zeleno svjetlo u Zagorju, u mjestu Hum na Sutli. Jedan među prvim Zagorcima, ako ne i prvi, dobio je sudski spor protiv banke u slučaju CHF (švicarski franak). Nakon 20 godina života provedenog u Zadru kod roditelja, B. K. (podaci poznati redakciji) je digao kredit od 18.937 CHF za automobil. Bilo je to 8. travnja 2008. godine u tadašnjoj Volksbanci d.d. koji je otplaćen s 1. travnjem 2015. godine.

– Pri dizanju kredita bila je dogovorena kamatna stopa od 6,10 posto koja je tada bila najniža u Hrvatskoj. Međutim, kamata je nakon podizanja kredita iz mjeseca u mjesec počela rasti sve više i više dok se kredit nije popeo za skoro duplu cifru. Oko 120.000 obitelji s CHF kreditom u Hrvatskoj bilo je prevareno. Borio sam se od 2010. do 2016. godine u udruzi Franak gdje sam bio aktivan. Naš najpoznatiji prosvjed bio je 25. travnja 2015. u Zagrebu gdje se okupilo mnogo ljudi iz svih dijelova Hrvatske. Kasnije sam se pridružio novoj osnovanoj inicijativi GILF (Građanska Inicijativa Lex Franak) u kojoj sam se zadržao kratko zbog privatnih razloga. Uz mnoštvo prijatelja vezanih uz CHF, sastanke, dogovore i prosvjede uspjeli smo izboriti konverziju za koju je najviše zaslužan gospodin Denis Smajo iz Zadra, poznati borac koji nikada ne odustaje i bori se za sudbinu svih ‘Frankera’. Također moram spomenuti i bivšeg saborskog zastupnika i voditelja Udruge Franak i cijele mnogobrojne ekipe. Nakon petogodišnje sudske borbe s bankom, 23. prosinca 2022. godine borba je napokon dobivena. Jedna od borbi – pošto je sud proglasio kamate i valutnu klauzulu ništetnim, a sada se čeka ona najvažnija presuda koju nestrpljivo čeka 120.000 obitelji u Hrvatskoj, a to je ništetnost ugovora – ispričao nam je, no o detalje presude i brojke ipak je zadržao za sebe.

Presuda

Ističe, Visoki trgovački sud Republike Hrvatske u njegovom je slučaju presudio da su navedene ugovorne odredbe ništetne, te da se tuženiku moraju isplatiti preplaćeni iznosi, sa zateznom kamatom od dospijeća svakog pojedinog iznosa do isplate, uz naknadu troškova postupka.

– Presuda je temeljito obrazložena i ne želim je javno iznositi, ali svi koji imaju ili su imali kredit u CHF-u, mogu mi se javiti privatno i rado ću pomoći – poručio je na kraju naš sugovornik.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba