Održano prvo istraživanje usmene predaje u Muzeju ‘Radboa’

ZANIMLJIV PROJEKT: Svjedočanstva starijih Radobojčana obogatit će nematerijalnu baštinu te će se koristiti kao izvor znanja u kontekstu lokalne povijesti – evo o čemu se radi 

Objavljeno: 07.12.2022. zagorjeinternational

Muzej ‘Radboa’ dio je zanimljivog istraživačkog projekta putem kojeg će prikupiti svjedočanstva kao važan izvor za rekonstrukciju prošlosti i kao nadopuna informacija dobivenih iz drugih povijesnih izvora.

Usmena povijest metoda je provođenja spomenutog povijesnog istraživanja putem ispitivanja pojedinca o nekome događaju, situaciji ili razdoblju u kojemu je aktivno sudjelovao ili svjedočio uz bilježenje izrečenih sjećanja. Za provođenje takvog oblika istraživanja potrebni su kazivači, starije osobe koje se dobro sjećaju raznih događaja, tradicija, priča i mnogih drugih informacija koje se prenose s koljena na koljeno.

Tako je uoči svetkovanja svete Barbare u petak provedeno prvo istraživanje u Muzeju ‘Radboa’, a kazivači su bili Štefanija Cerovec te Stjepan Ranogajec iz Radoboja, koji je dan prije navršio 91 godinu.  

Pod moderatorstvom Zvjezdane Jembrih i ravnateljice Muzeja ‘Radboa’ Ivane Hazulin Pospiš, razgovaralo se o običajima u Radoboju uz rudarstvo, tradiciju, legende, mitove i još o puno zanimljivih stvari koje su legitimni i jedinstveni izvori koji govore o zaboravljenim vremenima određenih povijesnih događaja i razdoblja.

Terenska istraživanja obavljat će se u suradnji Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu i Instituta za etnologiju i folkloristiku pod vodstvom profesorica Lidije Bajuk i Zvjezdane Jembrih.

Projekt ujedno predstavlja nastavak aktivnosti uz Erasmus + projektne aktivnosti “Seniori za baštinu”/”SOS for Heritage” kojemu je cilj uključiti osobe starije životne dobe u društvene aktivnosti i njihova saznanja, sjećanja i mudrosti uvrstiti u dosadašnja znanja i spoznaje o mjestima općine Radoboj. 

Također, njihova sjećanja obogatit će nematerijalnu baštinu te će se koristiti za interpretaciju kao izvor znanja u kontekstu lokalne (zavičajne) povijesti koja je izrazito bogata kulturom i tradicijom. 

Sljedeći susreti najavljeni su za siječanj 2023. godine, a ovim putem su pozvani svi zainteresirani starije životne dobi s prostora Radoboja koji puno znaju o samom mjestu i povijesti da se jave u Muzej ‘Radboa’ u uredovno vrijeme Muzeja, od utorka do subote od 8 do 16 sati ili na broj telefona 049/350-118 ili mobitela 091/725-7685 kako bi bili uključeni u projektne aktivnosti.   

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba