U varaždinskoj Županijskoj palači najavljena akcija zaštite okoliša “Rotary šuma“

HVALEVRIJEDNA AKCIJA POŠUMLJAVANJA: “Sačuvajmo šume koja su staništa brojnim biljnim i životinjskim vrstama“

Objavljeno: 05.12.2022. zagorjeinternational

Predstavnici Rotary klubova koji djeluju na području Varaždinske županije, Uprave šuma u Koprivnici u sastavu Hrvatskih šuma, šumarija Varaždin, Ludbreg i Ivanec, Hrvatskog šumarskog društva potpisali su u petak u Županijskoj palači pismo namjere o provođenju zajedničke akcije zaštite okoliša pod nazivom “Rotary šuma”. Akcija će se provoditi dva puta godišnje, u proljetnom i jesenskom terminu sezone pošumljavanja, te će se tom prigodom saditi sadnice autohtonih vrsta drveća. U ime Varaždinske županije, kao pokrovitelja akcije pismo namjere potpisao je varaždinski župan Anđelko Stričak koji je istaknuo kako Županija, u suradnji sa svojim ustanovama, udrugama i državnim tvrtkama provodi niz akcija kada je u pitanju briga o okolišu i njegova zaštita.

– Jedna od najvažnijih inicijativa zasigurno je proglašenje Ivanščice parkom prirode, a radimo i na pet planova upravljanja zaštićenih područja Varaždinske županije. Surađujemo i financijski podupiremo udruge koje se bave zaštitom okoliša. Tako smo ove godine za pčelare i lovce namijenili 200.000 kuna, a taj iznos planiran je i za iduću godinu. Dodatno ćemo još sa 100.000 kuna u idućoj godini pomoći i ribičima, jer ako itko poznaje područje Varaždinske županije, svaki njen izvor, potok, svaki njen kutak, onda su to oni – lovci i ribiči. Na području županije djeluje i sedam udruga privatnih šumovlasnika koji svojim aktivnostima pridonose očuvanju naših šuma. Ujedno smo sa Hrvatskim šumarskim institutom iz Jastrebarskog krenuli u očuvanje genoma tri lipe – Beline lipe u Visokom, Andrijine lipe u Knegincu Gornjem i lipe iz Arboretum Opeka u Vinici. Potpisivanjem, zajedno s rotarijancima i Hrvatskim šumama pokrećemo jednu hvalevrijednu akciju pošumljavanja, a sve kako bi sačuvali naše šume koja su staništa brojnim biljnim i životinjskim vrstama – rekao je župan Stričak.

Iako je prva u nizu akcija najavljena za ovu subotu, 3. prosinca s početkom u 9 sati na području Zelendvora, zbog lošeg vremena, najvjerojatnije će se prolongirat za sljedeću subotu.

– U planu nam je posaditi 2000 sadnica hrasta lužnjaka koji je idealan za niža staništa, odnosno za nižu nadmorsku visinu. Za tu namjenu pripremili smo jedno zemljište, a sadnice ćemo posaditi i na jednom divljem deponiju – objasnio je upravitelj Šumarije Varaždin Tomica Cukor.

U akciju pošumljavanja ovog puta bit će uključeni i učenici i profesori Srednje škole “Arboretum Opeka” iz Marčana jer kao što je objasnio predsjednik Rotary kluba Varaždin Miroslav Benko Rotary klubovi u svojoj djelatnosti imaju za cilj pomoći izvrsne učenike, ali i škole.

– Ove godine u dogovoru s Varaždinskom županijom odlučili smo da to bude Srednja škola “Arboretum Opeka” koja je na putu da postane Regionalni centar kompetentnosti u poljoprivredi. Uz sadnju hrasta lužnjaka, učenici će tako, zajedno sa svojim profesorima, ali i predstavnicima pet rotary klubova zajedno s mladima rotarijancima i Hrvatskim šumama jačati druženje i prepoznavati prave vrijednosti –  naveo je predsjednik Rotary kluba Varaždin Miroslav Benko nadovezavši se kako se rotarijanci ovom akcijom uključuju u plan Rotary International zaštite okoliša.

Potpisivanju pisma namjere nazočili su i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Dragutin Vincek i ravnatelj Srednje škole “Arboretum Opeka” iz Marčana Dragan Brkić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter