Dva mjeseca prije planiranog roka

JEDNO OD NAJVEĆIH U POVIJESTI GRUPE: Uspješno završeno pripajanje društva ‘Crodux’ društvu ‘Petrol’ 

Objavljeno: 03.11.2022. zagorjeinternational

Pravnim pripajanjem društva​ ‘Crodux derivati dva d.o.o.’ društvu ‘Petrol d.o.o. Zagreb’, jedno od najvećih poslovnih pripajanja grupe ‘Petrol’ u njezinoj gotovo 80-godišnjoj povijesti uspješno je završeno dva mjeseca prije roka. ‘Petrol’ je ovim korakom postao drugi najveći opskrbljivač naftnim derivatima u Hrvatskoj i jedno od najvećih hrvatskih poduzeća koje jača svoju poziciju cjelovitog ponuđača energetskih rješenja, a grupa ujedno time učvršćuje stratešku poziciju na tržištima jugoistočne Europe. 

Pripajanje društva ‘Crodux derivati dva d.o.o.’ društvu ‘Petrol d.o.o. Zagreb’ upisano je u sudski registar u Hrvatskoj 2. studenoga i time je društvo ‘Crodux derivati dva d.o.o.’ prestalo s radom, a cjelokupno poslovanje, zajedno sa svom imovinom i obvezama, preneseno je na društvo ‘Petrol’. 

U skladu sa strategijom

– Iza nas je godina dana intenzivnog povezivanja, suradnje i stvaranja sinergija u udruživanju dvaju poduzeća u jedno – pripajanju poduzeća Crodux Derivati dva d. o. o. poduzeću Petrol d. o. o. Zagreb. Ovaj korak jedno je od najvećih pripajanja u grupi Petrol u zadnjih deset godina. Zajedno udruženi danas smo snažniji, veći i učinkovitiji u ostvarenju cilja ponude najboljeg korisničkog iskustva. Zajedničkom nabavom naftnih derivata i trgovačke robe te s dvjema snažnim robnim markama na hrvatskom tržištu postali smo jači igrač i u rastu prodaje naftnih derivata, ostvarujemo veću prodaju dodatne ponude (gastroprograma, trgovačke robe, usluga…), povećavamo vrijednost programa vjernosti za sve klijente, jačamo rast prodaje energetskih rješenja te zajedničkim snagama jačamo i veleprodajnu mrežu. U skladu sa strategijom grupe Petrol za razdoblje 2021. – 2025. na hrvatskom ćemo tržištu u prodajnoj mreži širiti portfelj klijenata u području energenata i usluga energetske tranzicije te ulagati u proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora – rekla je nakon završene integracije predsjednica Uprave društva ‘Petrol d.d. Ljubljana’ Nada Drobne Popović.   

Ugovor o kupoprodaji 100-postotnog poslovnog udjela u društvu ‘Crodux derivati dva d.o.o.’ potpisan je 12. siječnja prošle godine, a transakcija kupnje provedena je 6. listopada. Nakon završetka transakcije uslijedila je integracija poslovanja u grupi Petrol. Provedba pripajanja, kao zadnjeg koraka integracije, planirana je do kraja 2022. godine, a svi povezani postupci i poslovi uspješno su završeni dva mjeseca prije predviđenog roka. 

Preuzimanjem društva ‘Crodux’, grupa ‘Petrol’ dobila je još 93 benzinska servisa. Uz ukupno 202 prodajna mjesta, tržišni udio grupe ‘Petrol’ u Hrvatskoj povećat će se s 13 na 23 posto. Osim toga, u 2021. godini ta su dva društva ukupno prodala 887.000 tona naftnih proizvoda, pri čemu se prošlogodišnji udio ‘Croduxa’ računa samo od završetka transakcije, dakle od listopada 2021. nadalje. Time ‘Petrol’ učvršćuje svoju poziciju drugog najvećeg opskrbljivača naftnim derivatima i značajnog aktera na tržištima JI Europe. 

– Uključivanjem Croduxovih prodajnih mjesta u poslovni sustav Petrola uspješno su realizirane sinergije u području nabave i ponude naftnih derivata i partnerstva u energetskoj tranziciji, u području marketinga i u području upravljanja odnosima s kupcima. Pravno spajanje dvaju društava u jedno olakšava poslovanje u svim aspektima. Spajanjem u jednu pravnu osobu Petrol postaje jedno od najvećih hrvatskih poduzeća. Naprednim prodajnim formatom spajamo najbolje prakse iz obaju poduzeća koja zajedno uvode nove najnaprednije tehnologije pomoću kojih Petrol jamči najbolje korisničke usluge u Hrvatskoj. Bez obzira na pravno spajanje poduzeća, zadržat ćemo robnu marku Crodux jer želimo iskoristiti njezinu snagu i ugled na hrvatskom tržištu – istaknuo je direktor Petrol d.o.o. Zagreb, Boris Antolovič. 

Oko 2200 zaposlenih 

‘Petrol d. o. o. Zagreb’ danas objedinjuje oko 2200 zaposlenika koji su nakon spajanja dvaju društava u jedno povezani u zajedničkom praćenju vizije grupe ‘Petrol’ da postane integrirani partner u energetskoj tranziciji s izvrsnim korisničkim iskustvom. U planiranje i provedbu integracije bila su uključena sva poslovna područja: prodaja, nabava, IT, kadrovski poslovi, marketing i komunikacija, logistika, HR, pravni poslovi, ulaganja i održavanje te financije. Svaku poslovnu funkciju predstavlja integrirana radna skupina sastavljena od predstavnika svih triju društava. Integracijska projektna skupina sastojala se od više od 100 osoba. 

Grupa ‘Petrol’ u zadnjih je pet godina u Hrvatskoj uložila 276,7 milijuna eura, a na hrvatskom je tržištu prisutna i s projektima proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora. Vjetroelektrane ‘Glunča’ i ‘Ljubač’ proizvode električnu energiju koja je u prosjeku dovoljna za opskrbu 45.000 kućanstava, a u izgradnji su tri solarne elektrane – ‘Suknovci’, ‘Vrbnik’ i ‘Pliskovo’; koje će s radom započeti u proljeće 2023. godine. 

Grupa ‘Petrol’ u Hrvatskoj također posjeduje 66 električnih punionica za punjenje električnih vozila, ima u najmu tri skladišta naftnih derivata (Zadar, Zagreb-Žitnjak i Ploče), pet skladišta ukapljenog naftnog plina (Sv. Križ Začretje, Unešić, Banići, Divoš i Kukuljanovo) te ima tri koncesije za prirodni plin u okviru vlastitog trgovačkog društva ‘Zagorski Metalac d.o.o.’ s 18.000 aktivnih priključaka. 

Podsjetimo, hrvatski lanac benzinskih postaja ‘Crodux’ bio je u vlasništvu umirovljenog generala Ivana Čermaka koji je jednom prilikom za Dnevnik Nove TV rekao da je prodaja logičan potez jer nema više prostora za širenje na tržištu.  

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba