Na županijskoj cesti u Mariji Bistrici u tijeku je sanacija klizišta Vinski Vrh – radove obišli župan Kolar, načelnik Marije Bistrice Milički i ravnatelj ŽUC-a Sirovec

“Ova cesta je važna zbog turista koji dolaze posjetiti Svetište – hvala domaćem stanovništvu na strpljenju“

Objavljeno: 28.10.2022. Valentina Cigula

Na županijskoj cesti Ž2204 u Mariji Bistrici u tijeku je sanacija klizišta Vinski Vrh, a radove su u petak obišli krapinsko – zagorski župan Željko Kolar, načelnik Marije Bistrice Josip Milički i ravnatelj Županijske uprave za ceste KZŽ Stjepan Sirovec.

Ravnatelj ŽUC-a KZŽ Stjepan Sirovec rekao je da su 749.588 kuna vrijedni radovi započeli u listopadu, a bi gledajući dinamiku kojom se izvode, trebali završiti tijekom studenog.

– Došlo je do oštećenja kolnika koje je nastalo zbog klizanja pokosa terena uz samu cestu. Oštećenja su nastala na samom trupu kolniku. Dakle, uzdužne i poprečne pukotine, denivelacija samog kolnika uz njegov afinitet daljnjeg širenja te smo iz tog razloga, kako bi spriječili i samim time omogućili da se promet normalno odvija, morali pristupiti izradi projektno – tehničke dokumentacije i ugovaranja izvođenja radova. Samom projektno – tehničkom dokumentacijom predviđena je izrada 25 pilota u razmaku od 1,5 metara, promjera 400 milimetara i dubine do osam metara. Na te pilote je izrađena potpuna zaštitna konstrukcija, AB zida visine do dva metra, a iza toga se izvodi drenažni sustav za prihvat oborinskih voda i sama sanacija kolnika u zoni klizišta – pojasnio je Sirovec.

Važna prometnica

Načelnik Marije Bistrice Josip Milički istaknuo je da se radi o važnoj prometnici koja povezuje Mariju Bistricu i Konjščinu, ali i Varaždinsku i Međimursku županiju, naglasivši da je važna i zato što se iza njega nalazi Crkva Vinski Vrh koja je prasvetište današnjeg Svetišta Majke Božje Bistričke, dodajući da puno turista dolazi, kako pješice, tako i osobnim vozilima posjetiti Svetište.

– Na ovoj cesti koja povezuje Mariju Bistricu i Konjščinu, prošle smo godine također sanirali jedno klizište koje se nalazi ispod prasvetišta Vinski Vrh. Sanirali smo i jedan propust na granici između općina Marija Bistrica i Konjščina. Očekuje nas sanacija još jednog klizišta, no bez ovih hitnih intervencija i razumijevanja Županije i Županijske uprave za ceste, ova bi cesta uistinu bila teško prohodna – kazao je Milički.

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar istaknuo je da se na području županije svaki mjesec otvara po jedno klizište te da se sanacija klizišta koja su nastala uslijed potresa uspijevaju financirati kroz Fond solidarnosti, otkrivši da se kroz Fond priprema jedan veći investicijski ciklus.

Sanacija od potresa

– Krapinsko – zagorska županija je po prvi puta PT1 tijelo za obrazovanje i komunalnu infrastrukturu. Zatražili smo povećanje alokacije, gdje smo dobili zahtjeve iz 20-ak jedinica lokalne samouprave općina i gradova, koji su morali pripremati posebnu dokumentaciju, a kojom se utvrđuje da su klizišta nastala od potresa i za vrijeme potresa. Tu su još i propusti koji su također ozbiljno stradali u potresu ili im je narušena konstrukcijska nosivost. Naša Županijska uprava za ceste je prijavila 12 objekata, dakle šest klizišta i šest propusta – kazao je Kolar koji je istaknuo da iako su radovi zahtjevni, da se veoma kvalitetno izvode.

Dodao je da se sanacijom prvenstveno rješava problem domicilnog stanovništva kojem je uputio zahvalu zbog razumijevanja jer se obuhvatom radova, kako bi se oni mogli izvesti, ulazi u privatne parcele, a radovima će omogućiti i korištenje cestovne infrastrukture hodočasnicima te svima ostalima koji njome putuju. Pojasnio je i da se u četverogodišnjem mandatu saniraju klizišta u vrijednosti od 20 do 22 milijuna kuna, a tri do četiri milijuna kuna uloži se u izradu projektne dokumentacije.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba