Izmjene Zakona o obveznom zakonskom osiguranju i Zakona o zdravstvenoj zaštiti

Uvode se visoke novčane kazne za lažna bolovanja: Kažnjavat će se liječnici i pacijenti

Objavljeno: 20.10.2022. zagorjeinternational

Ministarstvo zdravstva u zakonskim izmjenama, koje su upućene u javnu raspravu, predlaže povećanje maksimalnog iznosa participacije s dvije na četiri tisuće kuna, povećanje iznosa participacije za razne bolničke usluge pacijentima koji nemaju dopunsko zdravstveno osiguranje, a kako je bilo i najavljeno, uvodi se i stroža kontrola bolovanja. Uz kontrolu rada doktora primarne zdravstvene zaštite, kako piše Index.hr, kontrolori HZZO-a ubuduće će moći doći kući pacijentu koji je na bolovanju.

Predlaže se prekršajna novčana kazna u iznosu od 660 do 2650 eura, za liječnika koji neosnovano propiše bolovanje, a predviđena je i kazna za pacijente na “lažnom bolovanju“ u iznosu od 1060 do 1990 eura, u slučaju da “namjerno sprječavaju ozdravljenje” ili tijekom bolovanja rade neke druge, primjerice poljoprivredne poslove.

Zakonskim izmjenama predviđa se i uvođenje preventivnih zdravstvenih pregleda, no detalji cjelokupnog koncepta obaveznih sistematskih pregleda, bit će utvrđena naknadno pravilnikom. Ministarstvo zdravstva očekuje da će te promjene pridonijeti održivosti zdravstvenog sustava.

Uz izmjene Zakona o obveznom zakonskom osiguranju u javnoj su raspravi do 3. studenoga i izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti. Radi se o dva ključna zdravstvena zakona, najavljena kao početak reforme zdravstvenog sustava.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba