Povodom 'Dana Miholja' porazgovarali smo s načelnikom Sračinca, Božidarom Novoselcem

˝Da je lako, nije, ali sve što radimo, radimo zbog ljudi, a ljudi su duša našeg mjesta˝

Objavljeno: 30.09.2022. Marta Čaržavec

Općina Sračinec, koju čine dva mjesta – Sračinec i Svibovec Podravski, smještena sjeverozapadno od grada Varaždina, jedna je od najmanjih općina u Varaždinskoj županiji, ali i jedna od najgušće naseljenih općina u Hrvatskoj. Općina je to na čijem je čelu Božidar Novoselec, a koja je proteklih dana krenula s proslavom svojeg dana, ali i župe pod tradicionalnim nazivom ‘Dani Miholja’. Iskoristili smo priliku i popričali s načelnikom koji nam je otkrio što se novoga zbilo na području općine.

Ovogodišnji proračun Općine iznosi 24.450.800 kuna, na što je utrošen najveći dio?

– Najveći dio utrošen je na asfaltiranje nerazvrstanih prometnica. Od HABOR-a smo, za tu namjenu, podigli kredit u iznosu od 20 milijuna kuna. Asfaltiranja smo započeli prošle godine, a ove ćemo ih godine završiti. Također, proširene su na 5,5 metara, postavljeni su rubnjaci i odvodnja, definirane su pješačke staze s malim rubnjacima, asfaltirani su prilazi svakom kućanstvu s postavljenim malim rubnjacima, definirane su zelene površine te je na istima zasađeno nisko i visoko raslinje. Time smo zasigurno stvorili jednu prepoznatljivu sliku cijele Općine Sračinec. Ove godine rekonstruirani su i završeni odvojci Dravske ulice u Svibovcu Podravskom te je za tu svrhu utrošeno 230 tisuća kuna za odvojak Dravska 37, 200 tisuća kuna za odvojak Dravska 39, 260 tisuća kuna za odvojak Dravska 40, 760 tisuća kuna za odvojak Dravska 41 za koji smo od Ministarstva regionalnog razvoja dobili 260 tisuća kuna, a 375 tisuća kuna izdvojeno je za odvojak Dravska 42. Zadnja prometnica koja je odrađena u Svibovcu Podravskom je Školska ulica, a trošak rekonstrukcije je bio 2,6 milijuna kuna. Početkom godine završene su i rekonstrukcije ulice Matije Gupca u Sračincu čija cijena je bila 1,7 milijuna kuna, Kralja Tomislava 872 tisuće kuna, u Svibovcu Podravskom smo završili Blažekovu ulicu gdje je utrošeno 2,4 milijuna kuna, Poljsku ulicu sa 695 tisuća kuna, Vrtnu ulicu 700 tisuća kuna te odvojak Dravska prema nogometnom igralištu čija je vrijednost radova iznosila 723 tisuća kuna.

Sve navedeno uspjeli ste realizirati prije svih mogućih poskupljenja…

– Iskoristili smo najpovoljniji moment, prije svih poskupljenja koja su, nažalost, uslijedila. U konačnici, iskoristili smo sva sredstva u iznosu od 20 milijuna kuna. Ukupne investicije za cestovnu infrastrukturu u prošloj i ovoj godini bile su gotovo 25 milijuna kuna i procjenjujemo da smo zbog toga i iskorištavanjem sanacijskih sredstava aglomeracije uštedjeli 20 milijuna kuna na što smo posebno ponosni.

Što biste izdvojili od ostalih projekata?

– Od ostalih projekata koje smo realizirali u protekloj godini su malonogometno igralište s umjetnom travom u Svibovcu Podravskom na što je utrošeno 372 tisuće kuna, tako da uz dva u Sračincu koja su izgrađena prošle godine, sada u općini imamo tri malonogometna igrališta s umjetnom travom. Taj projekt je prijavljen prema LAG-u te ćemo po toj liniji dobiti 292 tisuće kuna. Zatim, nakon inzistiranja naših mještana, završili smo i bitan projekt postavljanja javne rasvjete između naselja Svibovec Podravski i Sračinec, do mosta preko derivacionog kanala i nakon mosta, u području gdje je nije bilo. Tu smo investirali 318 tisuća kuna, a također je odrađena i rasvjeta kod vrtića u iznosu od 85 tisuća kuna. Taj projekt smo prijavili i Ministarstvu prostornog uređenja i graditeljstva od kojeg smo dobili simboličnu pomoć u iznosu od 50 tisuća kuna – ali bolje išta nego ništa! Također, završili smo projekt postavljanja pet informativnih LED ‘displeya’ s ‘touch’ tehnologijom na kojima se mogu dobiti raznovrsne informacije vezane uz prošlost i sadašnjost naše Općine. Ta investicija iznosila je 373 tisuće kuna, a Fond za zaštitu okoliša sudjelovao je s 150 tisuća kuna što je gotovo 40 posto. Četiri LED displeya postavljena su u Sračincu, a jedan u Svibovcu Podravskom. Od Fonda za zaštitu okoliša dobili smo i 120 tisuća kuna za kompostere. Ukupna investicija iznosila je 300 tisuća kuna pa je kupljeno 600 kompostera koji se dijele mještanima Općine. Veseli me da će do kraja mjeseca biti asfaltirane i dvije županijske prometnice – Zelendvorska u Sračincu i Dravska u Svibovcu Podravskom. Zahvaljujem Županijskoj upravi za ceste koja je u projektu sudjelovala sa 75 posto dok je Općina Sračinec sudjelovala sa 25 posto, odnosno za Svibovec Podravski je to 300 tisuća kuna, a za Sračinec 250 tisuća kuna.

Mnogi projekti usmjereni su na poboljšanje kvalitete života vaših sumještana, posebice mladih…

– Kao i proteklih godina i ove godine smo proveli preventivne preglede za rano otkrivanje raka dojke za žene za što smo izdvojili 100 tisuća kuna. Pregledom je obuhvaćeno gotovo 300 žena, a 200 muškaraca obuhvaćeno je preventivnim pregledom za rano otkrivanje raka prostate za što je izdvojeno 40 tisuća kuna. To je jedinstven projekt na području Republike Hrvatske kojim pokazujemo da nam je važno zdravlje naših sumještana.
Ispravnost smjera kojim vodimo Općinu može se vidjeti i u činjenici da smo vrtić dogradili prije pet godina, a već danas imamo pomanjkanje broja mjesta te smo se odlučili za pokretanje projekta dogradnje tj. proširenja dječjeg vrtića u Sračincu. Nekad smo u vrtiću imali 80-ero djece, a danas gotovo 190. Plan je da se do kraja iduće godine dogradi vrtić za potrebe još četiri nove odgojne skupine. Fokusirani smo prema mladim ljudima i mladim obiteljima te svjesni problema koje imaju prilikom upisa u vrtić u kojem nema dovoljno mjesta za prihvat njihove djece. Nažalost, zbog trenutne situacije sa cijenom energije, bili smo prisiljeni donijeti odluku o povećanju cijene smještaja u vrtiću ali svakodnevno pratimo situaciju te ćemo se, po potrebi, uključiti u kompenzaciju povećanja troškova.
Općina je ove godine financirala uređenje Osnovne škole sa 160 tisuća kuna za ličilačke radove. Također, u potpunosti smo financirali nabavku interaktivnih ekrana za Osnovnu školu Sračinec i Područnu školu Svibovec Podravski na što smo posebno ponosni. Na taj način, umjesto nabavke papira, krede i radnih bilježnica, odlučili smo se za modernizaciju radnog okruženja u našoj školi. Jedina općina u Republici Hrvatskoj koja je vlastitim sredstvima opremila školu sa interaktivnim ekranima, a nismo osnivači. A sufinanciramo i školu plivanja za treće razrede.
Za naglasiti je još i da su porezni prihodi smanjeni zbog odluke Države o povratu poreza na dohodak za mlade do 30 godina pa iz tog razloga očekujemo realnije kompenzacije prihoda jedinice lokalne samouprave.

Kakvo je stanje u polju poljoprivrede i gospodarstva?

– Ove godine su značajna sredstva određena za subvencioniranje u poljoprivredi i gospodarstvu. Poljoprivreda je subvencionirana sa 100 tisuća kuna, a subvencije gospodarstvenicima, kroz natječaje koji su otvoreni cijelu godinu i iznose 300 tisuća kuna. Zbog izrazito sušnog ljeta u Općini Sračinec proglašena je elementarna nepogoda. Mještani prijavljuju štete te se nadamo da će biti nadoknađene u što većem postotku. Također, zbog suše je smanjen i prihod od hidrorente koju dobivamo od hidroelektrane koja se nalazi na području naše općine i to za gotovo pola milijuna kuna. Očekujemo i povećanje režijskih troškova za oko 250 tisuća kuna do kraja godine tako da će iduće razdoblje biti izuzetno izazovno sa fokusom na smanjenje troškova.

Kako stojite s odlaganjem otpada?

– U proteklim godinama već je realizirano mobilno reciklažno dvorište zajedno sa Općinama Cestica, Petrijanec i Vinica, a krenuli smo i sa subvencioniranjem odlaganja građevinskog otpada te na taj način svako kućanstvo može godišnje odložiti do dvije tone besplatno, a sve u interesu ne stvaranja nečistih, divljih deponija. Sufinanciramo odlaganje pelena za bolesne osobe, poljoprivrednike za odlaganje opasnog otpada. Financirali smo kompostere čime pokušavamo poboljšati razvrstavanje komunalnog otpada na kućnom pragu a što za posljedicu može imati i smanjenje cijene usluge prikupljanja otpada za naše mještane na mjesečnoj razini.

Veliku brigu posvećujete i životinjama, kolika su izdvajanja?

– Brinemo i o našim ljubimcima tako da sufinanciramo čipiranje i kastraciju pasa i mačaka za što je ove godine izdvojeno 30 tisuća kuna, prošle godine smo izdvojili 20 tisuća kuna. Cilj nam je smanjiti broj pasa i mačaka lutalica na području Općine Sračinec a u protekle dvije godine taj trend je evidentan.

Realizirate i projekt optičkog interneta. U kojem je to stadiju?

– Svi pričaju, neki planiraju, a u Općini Sračinec se realizira projekt izgradnje optičkog interneta. U Svibovcu Podravskom je optika postavljena, mještani se priključuju, a u tijeku je izgradnja u Sračincu s planom završetka do kraja ove godine. Sufinanciramo priključke tako da je za sve mještane općine priključak besplatan.

Na području Sračinca realizirane su brojne manifestacije i događaji, ali su i udruge vrlo aktivne…

– Početkom godine održan je 6. međunarodni ‘Srakarski fašnik’ na kojem je bilo gotovo 600 sudionika u povorci. Ove godine, nakon dvije godine radova, završena je i ribička kuća. U Svibovcu Podravskom proslavljeno je ‘Benediktovo’ te je mjesni odbor imao svečanu sjednicu, a mještani i gosti su mogli uživati u kvalitetnim programima te, već tradicionalno, u domaćim kolačima pripremljenim na način kako su to radile naše bake. Kolače je dobrovoljno peklo dvadesetak žena i na tome im zahvaljujem. Povodom Dana Obitelji, po lijepom vremenu, održana je biciklijada uz podjelu majci, obroka i osvježenja na kojoj je sudjelovalo 250 sudionika. Dobrovoljno vatrogasno društvo nabavilo je novo navalno vozilo za 49 tisuća eura. Za tu namjenu Općina je dala suglasnost za kreditno zaduženje te će kroz redovito financiranje DVD-a biti osigurana otplata. Za božićno vrijeme općinu Sračinec su posjetili prvi puta ‘Moto mrazovi’. U svom obilasku zaustavili su se u Sračincu ispred Doma kulture, te su u zajedničkoj organizaciji općine i Moto kluba ‘Barokeri’ podijelili preko stotinjak poklona najmlađima. Kao prvi takve vrste u Hrvatskoj, a drugi u Europi, u Općini Sračinec otvoren je tematski Topiary park. Zasluga je to Vladimira Flegara iz Sračinca čija je želja u njemu održavati i razne edukacijske radionice za djecu, učenike, studente, kao i za sve zainteresirane, a sve s ciljem osiguranja održivosti i trajnosti ove složene umjetničke forme.

I na kraju razgovora, što biste rekli o životu u Sračincu?

– Lijepo je živjeti u Sračincu, saživio sam s Općinom. Da je lako, nije, ali sve što radimo, radimo zbog ljudi, a ljudi su duša našeg mjesta.

Što Vas narednih dana čeka u Sračincu saznajte OVDJE.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba