KRAPINA: Kiša malo omela Dječji dan, no ne i 37. Dječji festival “Kaj u riječi, pjesmi, slici i plesu – Mali kaj“

“Veselje koje djeca pružaju na pozornici daje nam sigurnost da imamo budućnost“

Objavljeno: 08.09.2022. Valentina Cigula

U najvažnijem tjednu kroz godinu za Krapinu, ali i cijelu Krapinsko – zagorsku županiju, Tjednu kajkavske kulture, četvrtak je svake godine tradicionalno posvećen djeci, pa tako i ove godine kada su kroz podne, u organizaciji Društva Naša djeca Krapina, održane za njih zanimljive radionice, a večer je rezervirana za Dječji festival “Kaj u riječi, pjesmi, slici i plesu – Mali kaj“, koji se ove godine održao po 37. put.

Nastupilo je na stotine najmlađih s područja Krapinsko – zagorske, Međimurske, Varaždinske, Koprivničko – križevačke, Zagrebačke, Sisačko – moslavačke i Primorsko – goranske županije.

Predsjednik Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo Damir Novina istaknuo je da se djeca za ovu večer pripremaju zajedno sa svojim profesorima cijele godine, a da su oni večeras pokazali najbolje od sebe.

-Rekao bih da je to jedno od važnijih, ako ne i najvažnije događanje u Tjednu kajkavske kulture jer upravo veselje koje djeca pružaju na pozornici, daje nam sigurnost da imamo budućnost – poručio je Novina.

Zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek rekla je da je Tjedan kajkavske kulture zapravo kroz sve svoje dane prožet nekim aktivnostima koje su namijenjene za djecu ili djeci, dodavši da je Dječji dan koji je posebno posvećen njima, malo omela kiša, no da to nije spriječilo djecu da se u velikom broju okupe na radionicama.

-Ono što cijelom tjednu daje posebnu čar, to je upravo Mali kaj, zato što nastupaju mladi, djeca, no on nije nipošto mali, već veliki po izričaju i kreativnosti koju svake godine iznova vidimo na njemu. Naime, ovi susreti gdje zapravo njegujemo kajkavski jezik i kaj u riječi, slici, pjesmi i plesu i kroz Mali kaj, doživljava svoju puninu jer ono što valja napomenuti jest da je izuzetno važno da svoju baštinu, kulturu, povijest i tradiciju prenosimo na djecu, a kad vidimo s koliko radosti nastupaju na Malom kaju i koliko su truda uložili u svoje nastupe, onda zaista vidimo da naš kaj neće nestati, već da živi među našim mladima, što je jako važno – kazala je Petek.

Pokrovitelj manifestacije je Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, organizator Društvo za kajkavsko kulturno stvaralaštvo, a suorganizatori Krapinsko – zagorska županija i Grad Krapina. Prisustvovali su i zamjenik gradonačelnika Krapine Ivica Hršak, predsjednik gradskog vijeća Krapine Mladen Gregurović.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba